Οι σιδηρόδρομοι της Κεντρικής Ελλάδας 1869 - 1969

Εκδότης:
Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής" Δήμου Καλαμαριάς
Έτος:
2005
ISBN:
9789608794610
Σελίδες:
381
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Οι σιδηρόδρομοι της Κεντρικής Ελλάδας 1869 - 1969
Τιμή εκδότη:€53,00
Η τιμή μας: €47,70
στο καλάθι
Οι σιδηρόδρομοι της Κεντρικής Ελλάδας 1869 - 1969
Ύστερα από αρκετά χρόνια συστηματικής έρευνας και εργασίας, με χαρά παρουσιάζουμε στους αναγνώστες μας το βιβλίο-λεύκωμα των τραίνων της Κεντρικής Ελλάδας, με το οποίο ολοκληρώνεται η τετράτομη εγκυκλοπαίδεια της Ιστορίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του φιλόδοξου όσο και επίμοχθου εγχειρήματος του Μουσείου μας, ο οποίο σηματοδότησε την έναρξη των εκδοτικών μας δραστηριοτήτων παράλληλα με την πραγματοποίηση των αντίστοιχων εκθέσεων με θέμα την ιστορία των ελληνικών τραίνων σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Όπως και τα προηγούμενα λευκώματα έτσι και οι "Σιδηρόδρομοι της Κεντρικής Ελλάδας" δεν απευθύνονται μόνον σε όσους κατέχουν το σιδηροδρομικό αντικείμενο αλλά και σε εκείνους που επιζητούν να γνωρίσουν τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας. Η κατασκευή των σιδηροδρομικού δικτύου της Κεντρικής Ελλάδας συνδέεται άρρηκτα με την είσοδο της βιομηχανικής επανάστασης στη χώρα μας. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του βιβλίου, απόκτημα μιας μακρόχρονης και συστηματικής προσπάθειας, σε συνδυασμό με τη διεξοδική και εμπεριστατωμένη μελέτη του στενού μας συνεργάτη και αγαπητού φίλου Κώστα Ανδρουλιδάκη, αποτυπώνει με ανάγλυφο τρόπο την πολύπλευρη διείσδυση των συρμών τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και των μεγάλων αστικών κέντρων της βορειοδυτικής και της Στερεάς Ελλάδας στην κρίσιμη και εξαιρετικά ασταθή από πολιτική σκοπιά περίοδο στα τέλη του 19ου αιώνα.
Πολύτιμος χορηγός της παρούσας έκδοσης είναι το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, αισθάνομαι χρέος να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Μιχάλη Λιάπη αλλά και τον προκάτοχό του κ. Χρήστο Βερελή, για την πολύτιμη συμβολή τους στην έκδοση του παρόντος τόμου. Επίσης, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο του ΟΣΕ, καθηγητή κ. Νικόλαο Μπαλτά που προσέφερε τη στήριξη του Οργανισμού στην εκδοτική μας προσπάθεια μέσω της αγοράς αντιτύπων του παρόντος τόμου. Για τον ίδιο λόγο και, κυρίως, για τη συνδιοργάνωση στην πρωτεύουσα της έκθεσης των Σιδηροδρόμων της Κεντρικής Ελλάδας ευχαριστώ ιδιαίτερα την Δήμαρχο Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ευαισθησία για την προβολή του έργου του Μουσείου. Όπως πάντα, ζωτικής σημασίας υπήρξε η συμπαράσταση στο έργο μας του Δήμαρχου Καλαμαριάς κ. Χριστόδουλου Οικονομίδη, του Δημοτικού Συμβουλίου και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Καλαμαριάς, κυρίου Δημητρίου Λέκκα. Ευχαριστώ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει τις προτάσεις μου. Τέλος, θερμές ευχαριστίες αξίζουν στο επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου, τον φιλόλογο κ. Θεόδωρο Αντωνιάδη και την ιστορικό κ. Καλλιόπη Βαλτοπούλου, στο γραμματέα του Μουσείου, κ. Κιντζονίδη και στους άλλους εξωτερικούς συνεργάτες μας. Τέλος, ευχαριστώ τον Ο.Σ.Ε. και τον Η.Σ.Α.Π. για τη διευκόλυνση πρόσβασης στα αρχεία τους αλλά και το
Σύλλογο των Φίλων των Σιδηροδρόμων Αθήνας για τη συμπαράστασή τους στο δύσκολο έργο μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω την ευχή το φωτογραφικό αυτό υλικό και των τεσσάρων σιδηροδρομικών ενοτήτων, που ήδη βρίσκεται ηλεκτρονικά αρχειοθετημένο και τοποθετημένο σε πλαίσια μουσειακών προδιαγραφών που ξεπερνούν τα 1000 τον αριθμό, να στελεχώσει ένα αυτόνομο Μουσείο Σιδηροδρόμων στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και τον ΟΣΕ.

Χρήστος Καλεμκερής
Πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας
Τίτλος βιβλίου:Οι σιδηρόδρομοι της Κεντρικής Ελλάδας 1869 - 1969
Εκδότης:Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής" Δήμου Καλαμαριάς
Συντελεστές βιβλίου:Ανδρουλιδάκης, Κώστας, ιστορικός (Συγγραφέας)
Καλεμκερής, Χρήστος (Επιμελητής)
ISBN:9789608794610
Στοιχεία έκδοσης: 2005
Σημείωση:Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2006. Προλογικά σημειώματα: Μιχάλης Λιάπης, Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ντόρα Μπακογιάννη, Δήμαρχος Αθηναίων, Νικόλαος Κ. Μπαλτάς, Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΣΕ, Χρήστος Καλεμκερής, Πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας. Χαιρετισμός, Χριστόδουλος Οικονομίδης, Δήμαρχος Καλαμαριάς.
Κατηγορίες:Λευκώματα > Φωτογραφικά
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Οικονομία > Εμπόριο, Μεταφορές, Επικοινωνία, Ναυτιλία, Τουρισμός
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες