Λογοκρισία και αντιστάσεις στα κείμενα των παιδικών μας χρόνων
Αυτό το βράδυ, θα βάλω την Αλίκη στο κρεβάτι και θα της πω, ώρα πολλή, τις ιστορίες που αγαπάει: το Ροβινσώνα, το Παραμύθι χωρίς όνομα κι εκείνη με τη συνονόματή της ηρωίδα. Κι ύστερα, θ' αρματωθώ με τα γυαλιά και τα λεξικά μου, να ξαναπώ σε σας τις ίδιες ιστορίες, κι ας τις ξέρετε τόσο καλά. Θα σας μιλώ σιγά και μαλακά. Πρέπει αναγκαστικά να' ρθείτε πιο κοντά για να με ακούσετε.
Το παλιό βιβλίο των παιδικών μας χρόνων, αυτό που πρόλαβε να γίνει κλασικό, είναι μυστικό γεφυράκι ανάμεσα στις γενιές και τους ανθρώπους, ένα τόσο δα καθρεφτάκι, όπου βλέπεις το δικό σου πρόσωπο στο ίδιο μέγεθος με αυτό του διπλανού σου κι όπου χωράει και ο κόσμος και η γενιά σου. Το είδωλο φαντάζει αχνό και ραγισμένο: αν σπάσει, θα γεμίσεις αίματα.
Τίτλος βιβλίου: | Λογοκρισία και αντιστάσεις στα κείμενα των παιδικών μας χρόνων |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Ο Ρωβινσώνας, η Αλίκη και το Παραμύθι χωρίς όνομα: Ανάγνωση από μια ενήλικη |
---|
Εκδότης: | Οδυσσέας |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Ζερβού, Αλεξάνδρα (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9789602101209 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | 1992 | Διαστάσεις: | 21x14 |
---|
Κατηγορίες: | Παιδικά - Εφηβικά > Παιδική Λογοτεχνία Θεωρία και Δοκίμια |

Γούλας Σπύρος
Ο Σπύρος Γούλας γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται ως προγραμματιστής. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά The Books’ Journal, Διάστιχο, Culture Book, Καρυοθραύστις και Βλάβη. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, Τα περσινά τους βάζουν για καλά, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το 2020 και τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Γιάννης Βαρβέρης» της Εταιρείας Συγγραφέων και με το Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα (εξ ημισείας).
(Πηγή: "Εκδόσεις Πόλις", 2024)