Αρχαία ελληνική ιστορική σκέψη

Εκδότης:
Εντός
Έτος:
1999
ISBN:
9789608472525
Σελίδες:
259
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Αρχαία ελληνική ιστορική σκέψη
Τιμή εκδότη:€15,00
Η τιμή μας: €13,50
στο καλάθι
Αρχαία ελληνική ιστορική σκέψη
Προξενεί εντύπωση τόσο η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για τη μελέτη των αρχαίων πηγών, όσο και ο τρόπος προσφοράς του υλικού που παρέχουν οι νεώτερες μελέτες για το ίδιο θέμα. Όλοι οι εκπρόσωποι της αρχαίας ιστοριογραφίας γίνονται αντικείμενο μιας ιδιόμορφης ανάλυσης, που οδηγεί τον αναγνώστη στην επιθυμία να μάθει περισσότερα για το περιεχόμενο των έργων τους, να κατανοήσει την κοσμοαντίληψη και τις βασικές ιδέες τους.
Παρά τον σχετικά μικρό όγκο του δακτυλόγραφου (300 σελ.), o συγγραφέας, εκτός από τις πηγές, μελέτησε τις αντιλήψεις των εκπροσώπων της σύγχρονης ιστοριογραφίας και κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα που στηρίζονται στην έρευνα των βασικών προβλημάτων, όπως η σημασία ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, ο θεσμός της δουλοκτησίας, η ίδρυση του κράτους κ.ά. Εδώ βοήθησαν το συγγραφέα και οι προηγούμενες εργασίες του. Όλα τα κεφάλαια συνοψίζουν με κριτικό πνεύμα τις επιτεύξεις πολλών γενεών της αρχαίας ιστοριογραφίας που συνδέονται με την προηγούμενη γραπτή παράδοση. Γι' αυτό οι ερευνητές του θέματος αυτού θα επανέρχονται συχνά στη μεγάλη αυτή κληρονομιά.
Η εργασία "Αρχαία ελληνική ιστορική σκέψη" είναι εξοπλισμένη με αρκετές επιστημονικές σημειώσεις και παραπομπές, που οδηγούν τον αναγνώστη στην αντίστοιχη θεματική τού κάθε προβλήματος.

(Από την εισήγηση του Καθηγητή και Δρα Φιλοσοφίας Αλεξέι Λίτμαν στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Ασιανολογίας της Ακαδημίας Επιστημών, Μόσχα, για την έκδοση του βιβλίου. Μάρτης 1986)

"...Η ιστορική αλήθεια αρχίζει να προβάλλει μέσα από τα συγγράμματα των λογογράφων, που επιχείρησαν να θεωρήσουν το μυθογραφικό υλικό των προκατόχων τους, να παρουσιάσουν τους θρύλους σαν αληθινά γεγονότα... Οι περισσότεροι ιστορικοί της αρχαιότητας αναγνώριζαν τον κυρίαρχο ρόλο της Τύχης στα πεπρωμένα, όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και των θεών..."

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Ο Δημήτρης Τσιμπουκίδης (ομότιμος Καθηγητής, Διδάκτωρ Ιστορίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών) συνεργάστηκε ακόμη μία φορά με τις εκδόσεις "ΕΝΤΟΣ" για να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό την "Αρχαία ελληνική ιστορική σκέψη". Είναι μια μονογραφία που συνεισφέρει στην κατανόηση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και στη συμβολή του ώστε να γνωρίσουμε και τον αρχαίο ανατολικό κόσμο.
Το βιβλίο χωρίζεται σε 6 κεφάλαια: α) Λογογραφική θεώρηση - 6ος αι. π.Χ. (Εκαταίος Μιλήσιος - "Γενεαλογίες", Ακουσίλαος κ.ά.). β) Ηροδότειος θεμελίωση της Ιστορίας (Ηρόδοτος, πρώτος μεγάλος εκπρόσωπος της ιστορικής σκέψης - "Ιστορίες"). γ) Ιστορική και ορθολογιστική σκέψη του Θουκυδίδη ("Ιστορία" - το καλύτερο επίτευγμα της αρχαίας ιστοριογραφίας, δημηγορίες). δ) Ιστοριογραφία του 4ου-3ου αι. π.Χ. (Ξενοφών - πολυγραφότατος, μεταίχμιο μιας νέας ιστορικής εποχής, ανώνυμος συγγραφέας της Οξυρύγχου - "Ελληνικά", Έφορος Θεόπομπος, Ισοκράτης, Αριστοτέλης). ε) Ιστοριογραφία του 2ου-1ου αι. π.Χ. (Πολύβιος - "Γενική Ιστορία", Στράβων - "Κύκνειο άσμα" του ελληνιστικού κόσμου, Πλούταρχος - ο ηθικολόγος και βιογράφος, Διόδωρος - "Ιστορική Βιβλιοθήκη". στ) Ιστοριογραφία του 1ου-2ου αι. μ.Χ. (Αππιανός - "Ρωμαϊκά", Αρριανός Φλάβιος, Παυσανίας - "Ελλάδος Περιήγησις" κ.ά.). Τελειώνοντας με μια πλούσια Βιβλιογραφία και Κριτικογραφία, η μονογραφία του Δ.Ι. Τσιμπουκίδη προτείνεται σε όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν και να παρακολουθήσουν την ιστορική σκέψη μέσα από τη σειρά "Ιστορία".
Τίτλος βιβλίου:Αρχαία ελληνική ιστορική σκέψη
Εκδότης:Εντός
Συντελεστές βιβλίου:Τσιμπουκίδης, Δημήτρης Ι. (Συγγραφέας)
ISBN:9789608472525
Σειρά εκδότη:Ιστορία
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 1999
Σημείωση:Επανέκδοση: "Τέσσερα Έψιλον", c1993.
Κατηγορίες:Ιστορία
Επιστήμες > Θεωρητικές > Φιλολογία > Αρχαίοι Ελληνες Συγγραφείς
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες