"Των κατά το μαθηματικόν χρησίμων εις την Πλάτωνος ανάγνωσιν" του Θέωνος του Σμυρναίου

Εκδότης:
Αίθρα
Έτος:
2003
ISBN:
9789608333079
Σελίδες:
382
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Των κατά το μαθηματικόν χρησίμων εις την Πλάτωνος ανάγνωσιν του Θέωνος του Σμυρναίου
Τιμή εκδότη:€17,24
Η τιμή μας: €15,52
"Των κατά το μαθηματικόν χρησίμων εις την Πλάτωνος ανάγνωσιν" του Θέωνος του Σμυρναίου
Το παρόν έργο του Θέωνος του Σμυρναίου μνημονεύεται εκτενέστατα από τους ιστορικούς των μαθηματικών διότι δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με την αριθμητική των Πυθαγορείων, αλλά και τη μουσική και την αστρονομία διαφόρων περιόδων της αρχαίας Ελλάδος. Το έργο διαιρείται σε τέσσερις ενότητες:
Στην "Εισαγωγή", στην "Αριθμητική", στη "Μουσική" και στην ''Αστρονομία". Στην πρώτη ενότητα αναφέρεται n χρησιμότητα των μαθηματικών. Στην "Αριθμητική" γίνεται μια σαφής αναφορά στην Πυθαγόρεια αριθμητική. Στη "Μουσική" παρουσιάζονται όλα σχεδόν τα στοιχεία της θεωρίας της όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί μέχρι την εποχή του Θέωνος. Στην "Αστρονομία", τέλος, εκτίθενται, σε περίληψη πάντα, όλες σχεδόν οι απόψεις των αρχαίων Ελλήνων αστρονόμων σχετικά με την επιστήμη του ουρανού.
Είναι γεγονός ότι ορισμένα από τα θέματα του έργου θίγονται περιληπτικά. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε το σκοπό της συγγραφής του έργου, που είναι η προετοιμασία αυτών που επιθυμούν να μελετήσουν τους πλατωνικού ς διαλόγους. Το γεγονός ότι δεν θίγει σε βάθος τα Πλατωνικά ερωτήματα στα μαθηματικά και την αστρονομία δεν έρχεται σε αντίφαση με το σκοπό του έργου τον οποίο αναφέρει ο τίτλος του. [...]

(από το εισαγωγικό σημείωμα)
Τίτλος βιβλίου:"Των κατά το μαθηματικόν χρησίμων εις την Πλάτωνος ανάγνωσιν" του Θέωνος του Σμυρναίου
Εκδότης:Αίθρα
Συντελεστές βιβλίου:Θέων ο Σμυρναίος (Συγγραφέας)
Σπανδάγος, Ευάγγελος Κ., 1940-2020 (Συγγραφέας)
Σπανδάγος, Ευάγγελος Κ., 1940-2020 (Μεταφραστής)
ISBN:9789608333079
Σειρά εκδότη:Έργα Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών και Αστρονόμων
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2003
Σημείωση:Εισαγωγή, απόδοση στη νεοελληνική, επεξηγήσεις, σχόλια, ιστορικά στοιχεία: Ευάγγελος Σπανδάγος. Πρόλογος: Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου, καθηγήτρια της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων. Περιλαμβάνεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θετικές > Μαθηματικά
Επιστήμες > Θετικές > Φυσική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες