Κηδεμονευόμενος και προκρούστειος κοινοβουλευτισμός
Η μεταπολεμική περίοδος υπό την οπτική της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος διακρίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη, ο "κηδεμονευόμενος κοινοβουλευτισμός", ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 1964 με το θάνατο του βασιλιά Παύλου. Οι πολιτικές εξελίξεις και γεγονότα της περιόδου αυτής, με πιο χαρακτηριστικά την ανάδειξη στην πρωθυπουργία του Κ. Καραμανλή τον Οκτώβριο του 1955 και την αποχώρησή του τον Ιούνιο του 1963, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τουλάχιστον θεσμική ασφυξία. Τα Ανάκτορα όμως, έχοντας εξασφαλίσει την ανοχή της Ε.Ρ.Ε. ή την ενθάρρυνση της Ε.Κ., καταφέρνουν να εκτονώσουν την ένταση.
Η δεύτερη φάση, ο "προκρούστειος κοινοβουλευτισμός", θα σημαδευτεί ανεξίτηλα από τα Ιουλιανά. Η επίμονη και εναγώγια προσπάθεια του βασιλιά Κωνσταντίνου να επιβάλει μετά την απομάκρυνσή του Γ. Παπανδρέου πρωθυπουργό της προτίμησής του θα αποδώσει καρπούς. Η Ε.Κ. τίθεται στην προκρούστεια κλίνη και έπειτα από δύο αποτυχημένες απόπειρες, η Τρίτη βασιλική κυβέρνηση υπό τον Στ. Στεφανόπουλο εξασφαλίζει οριακά ψήφο εμπιστοσύνης. Η πρωτοφανής πολιτική και πολιτειακή κρίση θα οδηγήσει τελικά στη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, αλλά θα καθορίσει πολλές από τις θεσμικές επιλογές της μεταπολίτευσης.
Η κατάργηση της βασιλείας με το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, η οργάνωση του κοινοβουλευτικού συστήματος το 1975 με τη συνταγματοποίηση πολλών από τις αμφιλεγόμενες βασιλικές πρωτοβουλίες της περιόδου 1952-1967 και η αποκατάσταση του προεδρευόμενου χαρακτήρα του πολιτεύματος στην αναθεώρηση του 1985/1986 ανάγονται, και η μελέτη των πηγών το επιβεβαιώνει, στα γεγονότα του καλοκαιριού του 1965. Ο απόηχός τους φθάνει όμως και στις ημέρες μας, κάθε φορά που οι, εν ζωή, πρωταγωνιστές τους σπεύδουν, εκόντες άκοντες, να αναφέρονται σε αυτά και να διευκρινίζουν τη συμμετοχή τους.
Κασάμπαλης, Δημήτρης
Ο Δημήτρης Κασάμπαλης γεννήθηκε στο Βόλο και σε ηλικία 17 ετών μετανάστευσε για σπουδές στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (Μπακαλεορά και Μάστερς).
Αρχικά ως φοιτητής και στη συνέχεια ως ομογενής ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα της ελληνικής παροικίας της Νέας Υόρκης. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποδήμων Κυπρίων Αμερικής και καλλιτεχνικός συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Νέας Υόρκης.
Είναι κάτοχος πτυχίου MBA με ειδίκευση στην Οργανωσιακή Συμπεριφορά και τη Διαφήμιση (1994) και τελειόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αμερικανικού Κολλεγίου Deree.
Έχει εργαστεί σε μεγάλες αμερικανικές και ελληνικές εταιρείες. Από το 1996 κατέχει τη θέση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών και Συλλογής Κομίστρου στην Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας.
Συνεργάζεται τακτικά με την εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ" της Νέας Υόρκης. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.