Ιστορία της αποικιοκρατίας (τ.1)

Η αυγή
Εκδότης:
Επικαιρότητα
Έτος:
1978
Σελίδες:
283
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ιστορία της αποικιοκρατίας
Τιμή εκδότη:€23,20
Η τιμή μας: €20,88
στο καλάθι
Ιστορία της αποικιοκρατίας (τ.1)
[...] Πραγματικά σε ποιο κόσμο ζούμε; Και στο μεγάλο αυτό ερώτημα προσπαθεί να δώσει απάντηση ο συγγραφέας τούτου του έργου.

Η προσπάθειά του δεν απορρέει από περιέργεια. Είναι προσπάθεια για την κριτικά ανατομία της ιστορίας της εποχής μας. Ο συγγραφέας πιστεύει πως η γνώση της πραγματικότητάς μας είναι τόσο αναγκαία όσο απαραίτητα είναι και τα υλικά μέσα για την ύπαρξη και την επιβίωση της ανθρωπότητας. Δε φτάνει να αισθάνονται οι άνθρωποι λεύτεροι ή σκλάβοι. Πρέπει να γνωρίζουν τι είδος είναι η λευτεριά τους ή η σκλαβιά τους. Πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι γιατί άλλοι, σαν τους Αγκολέζους, πέφτουν στη μάχη για την ανεξαρτησία τους και γιατί άλλοι, σαν τους καλοθρεμένους των αναπτυγμένων χωρών, τυραννιούνται από την ανία τους. Πρέπει να ξέρουν οι σημερινοί άνθρωποι αν ζουν παράλογα και πού βρίσκεται ο παραλογισμός του τρόπου της ζωής τους. Πρέπει ακόμα να γνωρίζουν γιατί άλλοι στέκονται όρθιοι και γιατί άλλοι σέρνονται σαν τα σκουλήκια.

Η γνώση της ζωής μας σημαίνει βαθειά γνώση του κόσμου μας. Χάρη σ' αυτή μπορούμε ν' αποχτήσουμε δυνάμεις, ζωτικότητα για δημιουργία, μυαλό ικανό να σκεφτεί λύσεις για τα προβλήματά μας, καρδιά και ψυχή αποφασισμένες να επιβάλλουν τους πόθους μας.

Μα η γνώση της ζωής μας δέν αποχτιέται παρά μονάχα με την "αλύπητη κριτική" για το κάθε τι, ακόμα και για τη δική μας γνώμη. Δεν αποχτιέται παρά με την κριτική ανατομία της ανθρώπινης ιστορίας. Και στην περίπτωση των σημερινών ανθρώπων, δεν αποχτιέται παρά μονάχα με την κριτική αντιμετώπιση της Αποικιοκρατίας, του στηλοβάτη της εποχής μας. Έτσι και μονάχα έτσι θα μάθουμε γιατί οι ευρωπαίοι τυχοδιώκτες - πειρατές του 15ου - 18ου αιώνα, κυνηγώνας να αρπάξουν την γνώση και τα υλικά πλούτη της Ανατολής, άνοιγαν άθελά τους το δρόμο για να ανθίσει ο σύγχρονος κόσμος του παράλογου με τις αδιάκοπες πολύμορφες κρίσεις και τις ασταμάτητες πολεμικές συγκρούσεις.

Αυτοί που ανακάλυψαν το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας άνοιγαν παράλληλα και το δρόμο σε κείνους που πέταξαν στο διάστημα. Όμως δεν τους άνοιξαν και το δρόμο για να ζουν ανθρώπινα πάνω στη Γη. Γιατί; Σ' αυτό το ερώτημα προσπαθεί να δώσει απάντηση το έργο.

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)
Τίτλος βιβλίου:Ιστορία της αποικιοκρατίας
Υπότιτλος βιβλίου:Η αυγή
Εκδότης:Επικαιρότητα
Συντελεστές βιβλίου:Ψυρούκης, Νίκος, 1926-2003 (Συγγραφέας)
ISBN:
Στοιχεία έκδοσης: 1978
Τόμος:1
Κατηγορίες:Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες