Και αν βγαίναμε από το καβούκι μας;
Το βιβλίο περιέχει εξήντα σύντομα άρθρα σε μια ευρεία γκάμμα θεμάτων. Ξεκινά με την αβέβαιη προσαρμογή της Ελλάδας σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, μιας κοινωνίας συντηρητικής, όπου οι πιο πολλοί προσποιούνται τους προοδευτικούς, με τεράστια ελλείμματα, οικονομικά και άλλα, και ένα πολιτικό σύστημα που έχει πλέον φτάσει στα όριά του: σημάδια μιας κρίσης που βαθαίνει.
Συνεχίζει με τις πολιτικές επιλογές μιας Ευρώπης που ακόμη δεν ξέρει τι είναι και τι θέλει να γίνει άμα μεγαλώσει. Μια Ευρώπη που, αν δεν καταφέρει να εξαγάγει τη δική της εμπειρία συλλογικής διακυβέρνησης, κινδυνεύει να βρεθεί η ίδια γρήγορα στο περιθώριο της ιστορίας.
Ζούμε το τέλος μιας εποχής με όρους πολιτικούς, οικονομικούς και ιδεολογικούς. Οι αγορές τελικά δεν αυτορρυθμίζονται, η αλήθεια δεν είναι μονοσήμαντη και σίγουρα δεν αρκεί η μόνη υπερδύναμη για να της δώσει τη δική της αυθεντική ερμηνεία, αλλά και να την επιβάλει. Ποιος όμως μπορεί να προβλέψει τη νέα εποχή σε έναν κόσμο πιο σύνθετο, με πολλές εστίες αστάθειας και ασαφείς κανόνες;
Κόκορης, Δημήτρης, 1963- , δρ. νεοελληνικής φιλολογίας
Ο Δημήτρης Κόκορης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1963. Από το 1991 ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φιλολογία και ειδικεύτηκε στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας (δ.φ.). Ως ειδικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διδάσκει νεοελληνική φιλολογία. Συμμετέσχε ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσίευσε μελετήματα και βιβλιοκρισίες. Βιβλία του:
-"Όψεις των σχέσεων της Αριστεράς με τη λογοτεχνία στο μεσοπόλεμο (1927-1936)", Πάτρα, Αχαϊκές Εκδόσεις 1999.
- Εισαγωγή και επιλογή κειμένων του τόμου "Για τον Χριστιανόπουλο: Κριτικά κείμενα για την ποίησή του", Λευκωσία, εκδ. Αιγαίον 2003.
-"Μια φωτιά. Η ποίηση". Σχόλια στο έργο του Γιάννη Ρίτσου, Αθήνα, εκδ. Σοκόλη 2003.
- "Ποιητικός ρυθμός: Παραδοσιακή και νεωτερική έκφραση", Θεσσαλονίκη, εκδ. Νησίδες 2006.
- "Μεταφρασμένη ποίηση: Διδακτικές και κριτικές προτάσεις", Θεσσαλονίκη, Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας Α.Π.Θ. και εκδ. Σφακιανάκη 2007.
- Εισαγωγή και επιλογή κειμένων του τόμου "Εισαγωγή στην ποίηση του Ρίτσου", Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2009.
- "Λόγος γυμνός". Εισαγωγή στο έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου (Εκδόσεις Νησίδες, 2011)
- "Για τον Ιωάννου. Κριτικά κείμενα" (Εκδόσεις Αιγαίον, 2013).