Αναζητώντας την τέχνη

Περιφερειακές πινακοθήκες
Εκδότης:
Μέλισσα
Έτος:
2008
ISBN:
9789602042854
Σελίδες:
168
Εξώφυλλο:
Πανόδετο
Αναζητώντας την τέχνη
Τιμή εκδότη:€61,48
Η τιμή μας: €55,33
Αναζητώντας την τέχνη
[...] Στον τόμο αυτόν, στον οποίον έχει ενσωματωθεί η παρουσία μιας εικοσαριάς πινακοθηκών-μουσείων, των έξω από την ακτίνα της πρωτευούσης και της συμπρωτευούσης, εκτός του ότι περιλαμβάνονται αξιόλογα έργα έως αριστουργήματα, πολλά εξ αυτών παρέμεναν άγνωστα για πολλούς από εμάς γιατί έλειπε ευρεία δημοσιότης και εκδοτική παρουσίαση· επιπλέον ο τόμος τούτος ωθεί φιλότεχνο και ενδιαφερόμενο κοινό σε γνωριμία δι' επισκέψεων σ' αυτά τα μικρά απομακρυσμένα ιδρύματα από την άπληστη, αλλά ακόμα φτωχή κι αυτή, πρωτεύουσα. Στα προσόντα αυτών των ιδρυμάτων είναι το μέγεθος των χώρων, των μικρότερων, που υποβάλλουν συναίσθημα οικείου, δηλαδή πλησιέστερο προς το περιβάλλον της κατοικίας στο οποίο τα έργα θα είχαν βρει την αρχική τους θέση. Δηλαδή αυτές οι συλλογές-μουσεία απέχουν από τον αξιοπρεπή ψυχρό περίγυρο των μεγαλυτέρων μουσείων.
Η συμβολή τούτων στην διαπαιδαγώγηση περί τέχνης προς το ευρύτερο κοινό της Ελλάδος είναι μέγιστη και οι ιδρυτές αυτών, εν ζωή ή απόντες, πρέπει να θεωρούνται και να ονομάζονται εθνικοί ευεργέτες.

Παναγιώτης Τέτσης
Ομότιμος Καθηγητής ΑΣΚΤ
Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών


[...] Ο πολύτιμος αυτός "οδηγός" παρουσιάζει δεκαεννέα περιφερειακές πινακοθήκες. Με λόγο απλό, άμεσο και ευχάριστο, ο συγγραφέας οργανώνει το κείμενό του με σαφήνεια και διάφανη δομή: στον πρόλογο αναφέρεται στην ιστορία της πινακοθήκης και στον ιδρυτή της. Ακολουθεί η περιγραφή του κτηρίου και των συλλογών με ιστορική και τεχνοτροπική τάξη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έργα τέχνης που ξεχωρίζουν. Αυτά ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν και στην ωραία εικονογράφηση του τόμου, την άριστη ποιότητα του οποίου εγγυάται η μακρά πείρα στον τομέα των βιβλίων τέχνης του Εκδοτικού Οίκου "Μέλισσα" της οικογένειας του Γιώργου Ραγιά. Με το λεύκωμα "Αναζητώντας την τέχνη: Περιφερειακές πινακοθήκες" του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη ένα λαμπρό και χρησιμότατο βιβλίο τέχνης έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο ανάλογων εκδόσεων που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα
Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης
Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης
Τίτλος βιβλίου:Αναζητώντας την τέχνη
Υπότιτλος βιβλίου:Περιφερειακές πινακοθήκες
Εκδότης:Μέλισσα
Συντελεστές βιβλίου:Βαρβιτσιώτης, Ιωάννης Μ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789602042854
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2008
Σημείωση:Προλογικά σημειώματα: Παναγιώτης Τέτσης, ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Με την ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.
Κατηγορίες:Ιστορία
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Ζωγραφική - Γλυπτική - Χαρακτική - Γραφικές Τέχνες
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες