Κινηματογράφος και σκηνοθεσία

Εκδότης:
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος:
2009
ISBN:
9789601629544
Σελίδες:
347
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κινηματογράφος και σκηνοθεσία
Τιμή εκδότη:€18,80
Η τιμή μας: €16,92
Κινηματογράφος και σκηνοθεσία
"Σκηνοθέτης", "κινηματογραφιστής", "realisateur": τρεις όροι σχεδόν ταυτόσημοι στην τρέχουσα γλώσσα, στην πραγματικότητα όμως προερχόμενοι από τρεις πολύ διαφορετικές, αντίθετες μάλιστα, αντιλήψεις περί κινηματογραφικής δημιουργίας. Τη φύση αυτών των όρων διευκρινίζει το βιβλίο αυτό και εξετάζει την αντιπαράθεσή τους.

Η έννοια της "σκηνοθεσίας" προέρχεται από το θέατρο και επιβιώνει στο πλαίσιο μιας -πιθανής πάντα- συνθήκης καθυπόταξης της κινηματογραφικής τέχνης στον λόγο (στην αφήγηση, στο κείμενο). Οι κινηματογραφιστές ωστόσο δε σταμάτησαν ποτέ να αναζητούν τα μέσα για να ξεχάσουν αυτή την προέλευση και να επινοήσουν μια καθαρά κινηματογραφική προσέγγιση της σκηνής και του σκηνικού στοιχείου· σε σημείο ώστε η "σκηνοθεσία" κατάφερε να αποτελέσει το έμβλημα ενός κινηματογράφου που σκόπευε να "ξαναδημιουργήσει τον κόσμο με βάση τα ίδια του τα υλικά" (M. Mourlet).

Τέλος, η σκηνοθεσία είναι επίσης μια τεχνική η οποία υποστηρίζεται από θεωρητικά στοιχεία και ενσαρκώνεται σε μια επικρατούσα πρακτική: ο δημιουργός αποκαλύπτει τη θεμελιώδη σχέση του με τη μυθοπλασία.

Αυτό το βιβλίο αναφοράς, στο εσωτερικό του οποίου η προβληματική αναπτύσσεται με τη βοήθεια μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποικιλίας παραδειγμάτων, προτείνει στην πραγματικότητα μια ερμηνεία του φαινομένου της κινηματογραφικής δημιουργίας.
Τίτλος βιβλίου:Κινηματογράφος και σκηνοθεσία
Τίτλος πρωτότυπου:Le cinéma et la mise en scène
Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη
Συντελεστές βιβλίου:Aumont, Jacques (Συγγραφέας)
Κουτάλου, Μαριάννα (Μεταφραστής)
Λεοντάρης, Γιάννης (Επιμελητής)
Στεφανή, Εύα (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789601629544
Σειρά εκδότη:Κινηματογραφικές Σπουδές
Στοιχεία έκδοσης:Ιανουάριος 2009
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Κινηματογράφος
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες