Κείμενα για την Ελλάδα

Φωτογραφίες και σχέδια
Εκδότης:
Άγρα
Έτος:
2009
ISBN:
9789603255963
Σελίδες:
187
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κείμενα για την Ελλάδα
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Κείμενα για την Ελλάδα
"Η μοναστική ψυχή του Άθω, οι ασκητές, φαντάστηκαν το δράμα μιας κρύπτης, και τοποθέτησαν το ωχρό χρυσάφι των ενοράσεών τους μέσα στο αυστηρό, σκιασμένο και πνιγμένο στις εικόνες όστρακο ενός ιερού. Ωστόσο, αν και περιορισμένου όγκου, αυτή η αρχιτεκτονική μου εμπνέει τον θαυμασμό και ώρες πολλές κυλούν για να συλλαβίσω τη σταθερή και δογματική της γλώσσα.
Η Ακρόπολη, που η επίπεδη κορφή της φέρει τους ναούς, προσελκύει το ενδιαφέρον, όπως το μαργαριτάρι μέσα στην αχιβάδα του. Ψαρεύουμε την αχιβάδα αποκλειστικά για το μαργαριτάρι. Οι ναοί αποτελούν την αιτία αυτού του τοπίου. Τι φως!"

Le Corbusier

Ο Charles Eduard Jeanneret, που γεννήθηκε στην Ελβετία το 1887, έμελλε να γίνει γνωστός σ' όλο τον κόσμο με το ψευδώνυμο Le Corbusier. Κατά τη διάρκεια της ζωής και του έργου του συχνές ήταν οι αναφορές στην Ελλάδα, όπως καταγράφηκαν σε σημειωματάρια ταξιδιού και μαχητικά άρθρα, αυτοβιογραφικούς στοχασμούς και προσωπικές επιστολές, σε σχέδια, φωτογραφίες και κείμενα.
Ο "Αρχιτέκτονας του αιώνα" επισκέφτηκε την Ελλάδα δύο φορές. Την πρώτη στο πλαίσιο του μυητικού ταξιδιού στην Ανατολή, και τη δεύτερη στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής (CIAM). Πυκνές ήταν άλλωστε οι επαφές του με τον ελληνικό καλλιτεχνικό κύκλο του Παρισιού και τους Έλληνες αρχιτέκτονες που εργάστηκαν στο ατελιέ του στη μεσοπολεμική και μεταπολεμική περίοδο.
Το "σώμα" αυτών των μέχρι τώρα διεσπαρμένων και αποσπασματικών κειμένων συγκροτεί μια ενότητα για την Ελλάδα, με κύριες αναφορές τον Άθω, τον Παρθενώνα και τις Κυκλάδες, στην περίοδο 1911-1939. Μέσα από αυτά τα κείμενα αποκαλύπτεται μια ιδέα της Ελλάδας και της αρχιτεκτονικής που δίχως αμφισβήτηση ανήκουν -για τον Λέ Κορμπυζιέ- στην περιοχή του πνεύματος. Μια ιδέα που τον συνοδεύει από τα χρόνια της εφηβείας του μέχρι και τη στερνή στιγμή του, όταν ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων Αριστομένης Προβελέγγιος θα καταθέσει τη λήκυθο με χώμα απ' την Ακρόπολη στην επίσημη τελετή της κηδείας του Λε Κορμπυζιέ, που έγινε στην αυλή του Λούβρου, το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου του 1965.

Στό παρόν βιβλίο παρουσιάζονται τα κείμενα για την Ελλάδα, με σχέδια και φωτογραφίες. Η έκδοση συμπληρώνεται με την εργοβιογραφία του Λε Κορμπυζιέ.
Τίτλος βιβλίου:Κείμενα για την Ελλάδα
Υπότιτλος βιβλίου:Φωτογραφίες και σχέδια
Εκδότης:Άγρα
Συντελεστές βιβλίου:Le Corbusier (Συγγραφέας)
Παλλαντίου, Λήδα (Μεταφραστής)
Le Corbusier (Εικονογράφος)
Σημαιοφορίδης, Γιώργος (Επιμελητής)
ISBN:9789603255963
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2009
Σημείωση:Εισαγωγή: Γιώργος Σημαιοφορίδης
Κατηγορίες:Λευκώματα > Φωτογραφικά
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες