Διηγήματα

Μερικές κουβέντες με μια μούμια. Χειρόγραφο σ' ένα μπουκάλι. Ο μαύρος γάτος. Τρεις Κυριακές σε μια βδομάδα
Εκδότης:
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος:
2009
ISBN:
9789601628141
Σελίδες:
121
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Διηγήματα
Τιμή εκδότη:€7,30
Η τιμή μας: €6,57
Διηγήματα
Ποιητής, πεζογράφος και κριτικός, ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε ήταν ο πρώτος Αμερικανός συγγραφέας που κατέκτησε διεθνή αναγνώριση. Ως ποιητής ανέπτυξε ένα είδος δραματοποιημένου εσωτερικού μονολόγου και λυρικού υμνητικού ύφους που αποσκοπούσε να αποτυπώσει μια οραματική κατάσταση "υπέρτατης ομορφιάς", "πέρα από τον χώρο και έξω από τον χρόνο", επενδύοντας στην ηχητικότητα των λέξεων και στη μουσικότητα της υπνωτιστικής επανάληψης. Ως κριτικός αντιτάχθηκε στον τοπικισμό και στον αμερικανικό λογοτεχνικό εθνικισμό και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ορθότητα της γλώσσας, του μέτρου και της δομής. Ως διηγηματογράφος ήταν ιδιοφυής. Πειραματίστηκε στην προ-επιστημονική φαντασία, έγραψε πολυεπίπεδες σάτιρες, υπήρξε πρόδρομος του αστυνομικού μυθιστορήματος και τελειοποίησε το γοτθικό αφήγημα φρίκης, τρόμου και μυστηρίου, όχι μονάχα επινοώντας ιστορίες με έντονη την παρουσία του τερατώδους και του απόκοσμου, αλλά κυρίως αποδίδοντας τον εσωτερικό μονόλογο διαταραγμένων ηρώων και δραματοποιώντας σε πολλαπλά επίπεδα τον πνευματικό και ψυχικό αναβρασμό.

Το αφήγημα "Μερικές κουβέντες με μια μούμια" είναι μια έξυπνη σάτιρα της ιδέας της προόδου. Ο συγγραφέας αμφισβητεί ευθέως την άποψη ότι το παρόν είναι περισσότερο προηγμένο ή καλύτερο από το παρελθόν και ότι ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός είναι ανώτερος και τεχνολογικά υπέρτερος των αρχαίων πολιτισμών, μέσα από μια ανάλαφρη, χιουμοριστική, ιστορία.
Στο "Χειρόγραφο σε ένα μπουκάλι" η φρίκη γεννιέται από την απεικόνιση του φυσικού κόσμου πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης.
Τέλος, ο "Μαύρος γάτος", ένα από τα γνωστότερα και πιο μακάβρια αφηγήματα του Πόε, αποτελεί μια οξυδερκή ψυχολογική μελέτη της ενδοοικογενειακής βίας και ενοχής.

(από τον πρόλογο της Κατερίνας Σχινά).
Τίτλος βιβλίου:Διηγήματα
Υπότιτλος βιβλίου:Μερικές κουβέντες με μια μούμια. Χειρόγραφο σ' ένα μπουκάλι. Ο μαύρος γάτος. Τρεις Κυριακές σε μια βδομάδα
Τίτλος πρωτότυπου:Some Words With a Mummy. MS Found in a Bottle. The Black Cat. Three Sundays in a Week
Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη
Συντελεστές βιβλίου:Poe, Edgar Allan, 1809-1849 (Συγγραφέας)
Κατή, Μαρία (Μεταφραστής)
ISBN:9789601628141
Σειρά εκδότη:Ξένη Λογοτεχνία
Στοιχεία έκδοσης:Φεβρουάριος 2009
Ηλικίες:
Σημείωση:Τα διηγήματα "Μερικές κουβέντες με μια μούμια" και "Χειρόγραφο σ' ένα μπουκάλι" σε μτφρ. Μαρίας Κατή δημοσιεύτηκαν πρώτη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη στη σειρά "Τα μικρά κλασικά" το 1997.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία > Κλασική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες