Ο ζωγράφος Κώστας Γλιάτας
Στη μελέτη αυτή επιχειρείται μια συστηματική προσπάθεια εξέτασης και ανάλυσης θεμάτων που αφορούν στη σύγχρονη τέχνη μέσα από την εικαστική δραστηριότητα ενός σύγχρονου δημιουργού του Κώστα Γλιάτα. Πρόκειται για ένα δημιουργό με σημαντική καλλιτεχνική ποιότητα και σπουδαίο ζωγραφικό έργο που η εικονογραφική του πρόταση καλύπτει πολλές θεματικές ενότητες. Το έργο του Μεσσήνιου δημιουργού αποτελεί πολύτιμη φωτεινή μαρτυρία για την καλαισθησία, την πνευματική κατάρτιση και το καλλιτεχνικό του φρόνημα σε σχέση πάντα με άλλους σημαντικούς δημιουργούς στο χώρο της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης. Μέσα από ένα πλούσιο εικονογραφικό σύνολο, το οποίο κληροδότησε στην έδρα του δήμου Νέστορος, τη Χώρα Μεσσηνίας, που αποτελεί και χώρο καταγωγής του, ο Γλιάτας μας αποκαλύπτει μια καλειδοσκοπική εικαστική πρόταση καταγράφοντας εντυπωσιακές "θαλασσογραφίες", ειδυλλιακά "τοπία", και ζωντανές "ηθογραφικές σκηνές". Οι νεκρές του "φύσεις" αποτελούν ένα πραγματικό κομμάτι της ίδιας της φύσης χωρίς επιτηδεύσεις και άμετρους εντυπωσιασμούς, ενώ οι "προσωπογραφίες" και τα "ιστορικά" του θέματα αντιπαρέρχονται του άκρατου μιμητισμού υπονομεύοντας την αληθοφάνεια και προσφέροντας πρόσωπα ζωντανά που διατηρούν το μυστήριό τους.
Η πλούσια αγιογραφική του δραστηριότητα αποτελεί πολύτιμο υλικό που αποκαλύπτει την εικόνα ενός δημιουργού που δεν παρεκκλίνει από ένα συγκεκριμένο αισθητικό μονοπάτι, δημιουργώντας θέματα που διακρίνονται για την καθαρότητα και την απλότητα στη γραμμή, στοιχεία που απομακρύνουν από τη φλυαρία και την πολυπλοκότητα, που σίγουρα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην πνευματική αποστολή της εικόνας.
Στόχος της έρευνας είναι η προσέγγιση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης μέσα από μια περιπέτεια του πνεύματος που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από καινούργιες εικαστικές εμπειρίες δημιουργών, που δεν είχαν θέσει ως πρωταρχικό σκοπό τους την επίτευξη της αναγνωρισιμότητάς τους. Προσηλωμένοι στον καλλιτεχνικό τους προορισμό, αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς ιδιοτέλεια στην εκπλήρωση με λιτό και περιεκτικό τρόπο των εικαστικών τους προτάσεων. Μετά από βαθιά μελέτη σε όλες τις πτυχές του ζωγραφικού έργου του Κώστα Γλιάτα, είμαι πεπεισμένη ότι η τέχνη του αποτελεί μια ανεπιτήδευτη και ειλικρινής έκφραση την σύνθεσης και ανήσυχης προσωπικότητάς του. [...]
Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, ιστορικός τέχνης, επιστημονική συνεργάτης Τ.Ε.Ι. Αθήνας, επιμελήτρια εκθέσεων

Λαμπρέλλης Δημήτρης Ν.
O Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης είναι Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει, ακόμη, στο ΠΜΣ του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, στο ΠΜΣ «Βιοηθική-Ιατρική Ηθική» του ΑΠΚΥ και στο Διιδρυματικό ΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Είναι, επίσης, Ιδρυτής και Διευθυντής του «Ερευνητικού Κέντρου Βιοπολιτικής» του ιδίου Πανεπιστημίου. Δημοσίευσε φιλοσοφικές μελέτες και άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έλαβε μέρος σε φιλοσοφικά Συνέδρια. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στον χώρο της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, της κοινωνικής φιλοσοφίας και της αισθητικής. Έχει ήδη εκδώσει είκοσι φιλοσοφικά βιβλία. Είναι, ακόμη, Ιδρυτής και Διευθυντής Έκδοσης της Επετηρίδας Φιλοσοφικής Έρευνας δια-ΛΟΓΟΣ. Είναι, επίσης, Ιδρυτής και Διευθυντής της Σειράς δια-ΛΟΓΟΣ/ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ των Εκδόσεων Παπαζήση.
Ποιήματά του και συνεργασίες του σχετικά με την μελέτη και την κριτική της λογοτεχνίας έχουν δημοσιευθεί σε μια σειρά από λογοτεχνικά περιοδικά, στον ημερήσιο Τύπο και σε ανθολογίες. Έχει ήδη εκδώσει ένδεκα ποιητικές συλλογές και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του.
Ως φωτογράφος άγριας φύσης, έχει εκδώσει οκτώ λευκώματα φωτογραφιών, για ορισμένες δε από τις φωτογραφίες του έχει διακριθεί.
(Πηγή: "Εκδόσεις Παπαζήση", 2024)