Η Ελλάδα και ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος
Ενώ οι διεθνείς διαστάσεις του ισπανικού εμφυλίου πολέμου έχουν μελετηθεί διεξοδικά, εστιάζοντας στην πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων, δεν έχει ως τώρα διερευνηθεί ο αντίκτυπος των ισπανικών εξελίξεων στη διπλωματία και την εσωτερική πολιτική μικρότερων ευρωπαϊκών κρατών. Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για τα κράτη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία παρακολουθούσαν με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία της εμφύλιας σύγκρουσης στην Ισπανία και το βαθμό επικαθορισμού της από την επέμβαση κάποιων δυνάμεων ή τη μη επέμβαση ορισμένων άλλων. Ειδικά για την Ελλάδα, ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο εξαιτίας των κοινών τόπων στην ιστορική εξέλιξη των δύο χωρών, αλλά και λόγω των περίπλοκων σχέσεων της Ελλάδας με τρεις από τους εξωτερικούς πρωταγωνιστές του ισπανικού δράματος -την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία. Στα πλαίσια αυτά, στόχος του βιβλίου είναι να εξετάσει τις επιπτώσεις του ισπανικού εμφυλίου πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο, εστιάζοντας στις ελληνικές αντιδράσεις έναντι των ισπανικών εξελίξεων, με άξονα τους διαπλεκόμενους ρόλους της ιδεολογίας, της οικονομίας και της διπλωματίας.

Μυλόπουλος Γιάννης Α.
Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος γεννήθηκε το 1958 στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης το 1976. Πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού το 1982 και διδακτορικό δίπλωμα το 1987 από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Από το 1990 έως και σήμερα υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ στον Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, από το 2003 ως Καθηγητής. Εργάστηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο York University στον Καναδά, στο Stevens Institute of Technology στις ΗΠΑ και στο European University στην Κύπρο.
Το 2010 εκλέχθηκε Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατά την τετραετή θητεία του υπήρξε προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, καθώς και εκπρόσωπός της στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων. Το ίδιο διάστημα διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Τεχνολογίας και Διάδοσης Επιστημών "ΝΟΗΣΙΣ", καθώς και του Τελλόγλειου Ιδρύματος της Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει άλλα δύο βιβλία, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, έχει συμμετάσχει και έχει συντονίσει δεκάδες ερευνητικά έργα στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Περιβάλλον, ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.