Βενετία και υψηλή πύλη

Η γένεση του δεσπότη
Εκδότης:
Αλεξάνδρεια
Έτος:
2000
ISBN:
9789602211939
Σελίδες:
139
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Βενετία και υψηλή πύλη
Τιμή εκδότη:€13,78
Η τιμή μας: €12,40
Βενετία και υψηλή πύλη
Μέσα από την ιστορία των πολυτάραχων σχέσεων μεταξύ ισλάμ και χριστιανοσύνης, το δοκίμιο αυτό ερμηνεύει μια καίρια μεταστροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής συνείδησης.



Δύο πρωταγωνιστές: η Βενετία και η Οθωμανική αυτοκρατορία, τον 16ο και τον 17ο αιώνα. Μεγάλη εμπορική και ναυτική δύναμη η πρώτη, αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως πολιτεία χωρίς τείχη, που στηρίζεται στην ανωτερότητα των θεσμών και την αφοσίωση των πολιτών της. Μπροστά της ορθώνεται ο μεγαλύτερος εχθρός της χριστιανοσύνης, που σαγηνεύει τα πνεύματα των αντιπάλων του, εμπνέοντας ταυτόχρονα το θαυμασμό και την αποστροφή. Κληρονόμος των παλαιών αυτοκρατοριών, κάτοχος της πιο τρομερής δύναμης της εποχής, ο Σουλτάνος εμφανίζεται να επιζητεί την εγκαθίδρυση μιας οικουμενικής μοναρχίας. Ο Μακιαβέλι τον τοποθετεί στο ίδιο βάθρο με τους μεγάλους ηγεμόνες της ιστορίας. Ωστόσο, δύο αιώνες αργότερα, απ’ αυτόν ακριβώς θα αντλήσει ο Μοντεσκιέ το περίφημο πρότυπο του ανατολικού δεσπότη. Πώς επέρχεται αυτή η ανατροπή; Γιατί ο μεγαλοπρεπής ηγέτης μετατρέπεται σε ειδεχθή τύραννο;

Γραμμένο σαν λιμπρέτο, το βιβλίο αυτό αντλεί το υλικό του από τη Βενετία και συνάμα ακολουθεί τη μουσική της – εκείνη του ορατόριου του Βιβάλντι, όπου η Βενετία-Ιουδήθ δολοφονεί στον ύπνο του τον Τούρκο-Ολοφέρνη για να ελευθερώσει την πολιορκημένη πόλη της.
Τίτλος βιβλίου:Βενετία και υψηλή πύλη
Υπότιτλος βιβλίου:Η γένεση του δεσπότη
Τίτλος πρωτότυπου:Venise et la sublime porte: La naissance du despote
Εκδότης:Αλεξάνδρεια
Συντελεστές βιβλίου:Valensi, Lucette (Συγγραφέας)
Καρρά, Άνθη (Μεταφραστής)
Πετμεζάς, Σωκράτης Δ. (Υπεύθυνος Σειράς)
Κωστής, Κώστας Π., 1957- (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789602211939
Σειρά εκδότη:Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2000
Κατηγορίες:Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες