Ριπ Βαν Ουίνκλ. Ο μύθος της κοιμισμένης κοιλάδας

Εκδότης:
Στοχαστής
Έτος:
1982
Σελίδες:
143
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ριπ Βαν Ουίνκλ. Ο μύθος της κοιμισμένης κοιλάδας
Τιμή εκδότη:€12,72
Η τιμή μας: €11,45
στο καλάθι
Ριπ Βαν Ουίνκλ. Ο μύθος της κοιμισμένης κοιλάδας
"Ήτανε για καλή ή για κακή μου μοίρα που το πάθος μου για περιπλάνηση έχει ικανοποιηθεί. Περιπλανήθηκα μέσα σε διαφορετικές χώρες και είδα με τα μάτια μου πολλές από τις άστατες σκηνές της ζωής. Δεν μπορώ να πω ότι τις μελέτησα με το μάτι ενός φιλόσοφου, τις είδα μάλλον με το πλανόδιο βλέμμα που οι ταπεινοί εραστές του γραφικού αφήνουν να κυλήσει απ' τη βιτρίνα ενός μαγαζιού έργων τέχνης σε μια άλλη και που πότε απορροφιέται από την απεικόνιση της ομορφιάς, πότε από τις παραμορφώσεις της γελοιογραφίας και πότε από τη χάρη του τοπίου. Όπως όμως είναι η μόδα στους μοντέρνους τουρίστες να ταξιδεύουνε με το μολύβι στο χέρι και να φέρνουν πίσω το χαρτοφύλακά τους γεμάτο με ιχνογραφήματα, έτσι κι εγώ έχω τη διάθεση να φτιάξω μερικά για τη διασκέδαση των φίλων μου. Οπωσδήποτε όμως, όταν σκύβω και κοιτάζω τις σημειώσεις μου, που κράτησα γι' αυτό το σκοπό, η καρδιά μου σχεδόν ραγίζει καθώς ανακαλύπτει πόσο το οκνό μου χιούμορ μ' έφερε μακριά από τα μεγάλα πράγματα, που μελετιούνται από κάθε κανονικό ταξιδιώτη, που θα 'θελε να εκδόσει ένα βιβλίο. Φοβάμαι πως θα δώσω την ίδια απογοήτευση, που δίνει κι ένας άτυχος τοπιογράφος, που, ενώ ταξίδεψε στην Ευρώπη, ακολουθώντας όμως τη στροφή της αλήτικης κλίσης του, σκιτσάρισε κώχες, γωνιές και πλατείες. Συνακόλουθα το βιβλίο ιχνογραφίας του ήτανε γεμάτο από αγροτόσπιτα, τοπία και σκοτεινά ερείπια· αμέλησε να ζωγραφίσει τον Άγιο Πέτρο ή το Κολοσσαίο, τον καταρράχτη του Τέρνι ή τον κόλπο της Νάπολης· και σ' ολόκληρη τη συλλογή του δεν είχε ούτε ένα παγόβουνο ή ένα ηφαίστειο".
Έτσι σεμνά σκιαγραφεί το έργο του ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας Ουάσινγκτον Ίρβινγκ. Κι όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει, θα λέγαμε, το εντελώς αντίθετο. Γιατί αλήθεια ποια είναι τα μεγάλα πράγματα;
Βαθύς ανατόμος του ανθρώπινου χαραχτήρα, της μικρής ουσιαστικής λεπτομέρειας, που αποτελεί την αναγκαία ψηφίδα στο μεγάλο ψηφιδωτό του καθημερινού βίου, συνεπαρμένος από τη γοητεία του μύθου και του ταξιδιού των απαραίτητων αυτών συντρόφων μας στις ώρες της μοναξιάς και της περισυλλογής, ο Ουάσινγκτον Ίρβινγκ εξακολουθεί να μας γοητεύει με τον αριστοτεχνικό του λόγο.
Τα διηγήματά του αυτά, μικρό δείγμα από το μεγάλο του έργο, είναι εκείνα που η παγκόσμια κριτική κατάταξε στα αριστουργήματα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.
Τίτλος βιβλίου:Ριπ Βαν Ουίνκλ. Ο μύθος της κοιμισμένης κοιλάδας
Τίτλος πρωτότυπου:Rip Van Winkle; The Legend of Sleepy Hollow
Εκδότης:Στοχαστής
Συντελεστές βιβλίου:Irving, Washington, 1783-1859 (Συγγραφέας)
Σακκέτας, Θάνος (Μεταφραστής)
ISBN:
Σειρά εκδότη:Ξένη Λογοτεχνία
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 1982
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία > Κλασική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες