Η αδικοπρακτική συνευθύνη κατά τον Αστικό κώδικα (τ.7)

Εκδότης:
Σάκκουλας Π. Ν.
Έτος:
2021
ISBN:
9786182030158
Σελίδες:
248
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Η αδικοπρακτική συνευθύνη κατά τον Αστικό κώδικα
Τιμή εκδότη:€35,00
Η τιμή μας: €33,50
Η αδικοπρακτική συνευθύνη κατά τον Αστικό κώδικα (τ.7)
Η εις ολόκληρον αδικοπρακτική ευθύνη περισσότερων προσώπων έναντι του παθόντος για την ίδια ζημία ρυθμίζεται στο άρθρο 926 ΑΚ. Πρόκειται για διάταξη με ιδιαιτέρως πυκνό περιεχόμενο και καίρια συστηματική σημασία, αφού αποτελεί το σημείο τομής τριών διαφορετικών επιμέρους υποσυστημάτων (και συγκεκριμένα εκείνου περί αδικοπραξίας, περί παθητικής εις ολόκληρον ενοχής, αλλά και του λιγότερο ορατού υποσυστήματος περί κατανομής της ζημίας σε περίπτωση σύγκλισης αιτίων).
Η μονογραφία αποσκοπεί κατ’ αρχάς να οριοθετήσει το πεδίο εφαρμογής καθεμίας από τις τρεις παραλλαγές αδικοπρακτικής συνευθύνης που προβλέπονται στο άρθρο 926 ΑΚ, αλλά και να φωτίσει τη μεταξύ τους σχέση. Παράλληλα, με σημείο εκκίνησης την ιδιαίτερη τελολογία της παθητικής εις ολόκληρον ενοχής που θεσπίζεται στο άρθρο 926 ΑΚ, διερευνάται η δυνατότητα επέκτασης (διά αναλογίας) της εκεί προβλεπόμενης έννομης συνεπείας της αλληλέγγυας ευθύνης και σε άλλες συναφείς περιπτώσεις ζημίας που αποδίδεται σε περισσότερα πρόσωπα.
Η διάταξη του άρθρου 926 ΑΚ δεν προσεγγίζεται μόνο αυτοτελώς και αποκομμένη από το ρυθμιστικό της περιβάλλον. Ενδελεχώς εξετάζεται, επιπλέον, κατά πόσο αυτή βρίσκεται όντως σε αρμονία με τα προαναφερθέντα πλέγματα διατάξεων στα οποία εσωτερικά εντάσσεται. Τέλος, διερευνάται το περιθώριο αξιοποίησης της ΑΚ 926 ως βάσης αντιμετώπισης (από τον εφαρμοστή του δικαίου αυτή τη φορά) του μη επιλυόμενου δικαιοθετικά προβλήματος της σύμπτωσης πιθανής προσβολής τρίτου αδικοπρακτούντος με επίσης πιθανό τυχαίο συμβάν ή αυτοβλαπτική ενέργεια του ίδιου του παθόντος.
Τίτλος βιβλίου:Η αδικοπρακτική συνευθύνη κατά τον Αστικό κώδικα
Εκδότης:Σάκκουλας Π. Ν.
Συντελεστές βιβλίου:Νεζερίτη, Ευαγγελία (Συγγραφέας)
Λιάππης, Δημήτρης Χ. (Επιμελητής)
ISBN:9786182030158
Σειρά εκδότη:Μονογραφίες Ιδιωτικού Δικαίου
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2021
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες