Sonata

For Guitar
Εκδότης:
Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.
Έτος:
2002
ISBN:
Μ691510223
Σελίδες:
25
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Sonata
Τιμή εκδότη:€10,00
Η τιμή μας: €9,00
Sonata
1. Dramatico
2. Ritual
3. Variations on E

Το Α΄ μέρος [Dramatico] ακολουθεί τη φόρμα Σονάτα. Το 1ο θέμα σχηματίζεται σταδιακά και είναι πολύ σύντομο και γραμμικό - μελωδικό, ενώ το 2ο εκτεταμένο, πιο λυρικό με συγχορδιακή υφή. Ακολουθεί εκτεταμένη επεξεργασία, ανάπτυξη και διαπλοκή των θεμάτων σε ύφος έντονα δραματικό.

Το Β΄ μέρος [Ritual] είναι λυρικό με μια ιδιότυπα τροπική μελωδία, που σχηματίζεται λίγο -λίγο, χωρίς να επαναληφθεί οτιδήποτε. Ένα αδιάκοπο ρυθμικό άρπισμα -Ισοκράτης συμβάλλει προσθετικά στον εκστατικής διάθεσης χαρακτήρα του μέρους. Μια 2η μελωδική ιδέα σταδιακά παρεισφρηει στην 1η, οδηγώντας μέσα από τις εναλλαγές τους σε κορύφωση, για να αποδομηθούν σταδιακά και οι δυο τελειώνοντας όπως άρχισε, δίνοντας έτσι την αίσθηση του ατέρμονος κύκλου

Το Γ΄ μέρος πιστό κι αυτό στη σημειολογία της Σονάτας ακολουθεί τη φόρμα -τεγνική των παραλλαγών, πάνω στο ελάχιστο υλικό της μίας νότας, επαρκές δεδομένο για την ηχοχρωματική αξιοποίηση του οργάνου. Η μία νότα αρχικά μεταμορφώνεται, αλλά σταδιακά δημιουργεί μελωδικά, αρμονικά και ρυθμικά περιβάλλοντα στα οποία πρωταγωνισθεί. Στο έργο, που έχει ιδιαίτερες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις, αναφερόμενος σε κριτική του ο Γιώργος Λεωτσάκος γράφει: "Στοχασμός πυκνός και λιτός στη διατύπωση παρά την έντονη και εσωτερικότατη, περίτεχνα κορυφούμενη συναισθηματική του φόρτιση, μας καθήλωσαν στη Σονάτα για κιθάρα, συμβολή στην παγκόσμια κιθαριστική φιλολογία."

Πρώτη εκτέλεση δόθηκε από τον Δημήτρη Κασφίκη στις 6 Απριλίου 2001 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Τίτλος βιβλίου:Sonata
Υπότιτλος βιβλίου:For Guitar
Εκδότης:Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.
Συντελεστές βιβλίου:Κανάρης, Λεωνίδας (Συνθέτης)
ISBN:
Σειρά εκδότη:Works of Greek Composers
Στοιχεία έκδοσης: 2002
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Μουσική - Τραγούδι
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες