Στη σκιά του. Ζευγάρια

Θέατρο
Εκδότης:
Λαγουδέρα
Έτος:
2009
ISBN:
9789607893642
Σελίδες:
78
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Στη σκιά του. Ζευγάρια
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Στη σκιά του. Ζευγάρια
Στη σκιά του...:
Ο μονόλογος για δυο πρόσωπα του Έντγκαρ Τσίας είναι εμπνευσμένος από το κείμενο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ "Κλυταιμνήστρα ή Το έγκλημα". Ο Μεξικανός δραματουργός παρουσιάζει τη μυθική ηρωίδα να μιλάει στον Αίγισθο λίγα λεπτά πριν οι δυο τους σκοτώσουν τον Αγαμέμνονα. Αυτό που τον ενδιαφέρει, όπως επισημαίνει ο ίδιος, είναι να ψάξει τα αίτια που την οδηγούν να σκοτώσει τον άντρα που αγάπησε περισσότερο στη ζωή της, αφού "...μόνο ένας άντρας υπάρχει στη ζωή, οι υπόλοιποι είναι σκιά του, μια αποτυχημένη προσπάθεια να ξεπεράσεις τον ένα και μοναδικό". Η σημερινή Κλυταιμνήστρα του Τσίας με τα ψηλά τακούνια και το μοντέρνο υποκοριστικό αφηγείται στον εραστή της μια ιστορία εγκατάλειψης, χτεσινή και παντοτινή, μια ιστορία αγάπης που γίνεται δίκοπο μαχαίρι σε χέρια που δεν τρέμουν. "Αφού δε μ' αγαπάς, να πεθάνεις".

Ζευγάρια...:
Νύχτα. Μια έφηβη που δεν την παίρνει ο ύπνος. Στο σκοτάδι του υπνοδωματίου της, ακούει, αφουγκράζεται...
Οι μεγάλοι γιορτάζουν, κάνουν έρωτα, κάνουν πόλεμο. Η έφηβη σηκώνεται, ανοίγει πόρτες, περιπλανιέται, πέφτει πάνω σε ιδιαίτερες στιγμές, εξομολογήσεις, βάσανα, μυστικά. Διατρέχει ένα λαβύρινθο από πάθη, ανακαλύπτει τον έρωτα, παρατηρεί τον κόσμο των ενηλίκων με βλέμμα γεμάτο περιέργεια, βλέμμα κριτικό, βλέμμα περιπαιχτικό, και από νύχτα σε νύχτα, μεγαλώνει. Στο τέλος της νύχτας, ή μετά από πολλές νύχτες, δεν θα είναι πια ίδια: θα έχει γίνει γυναίκα, θα αρχίσει τη δική της ζωή.
Μια έφηβη που βιάζεται να μεγαλώσει, μια ηλικιωμένη που αναπολεί το παρελθόν, ζευγάρια που κοιτάνε πίσω, ζούνε το σήμερα, προσμένουν το αύριο. Για τους πρωταγωνιστές του έργου ο χρόνος δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Ζευγάρια που ζούνε σήμερα δίπλα μας ή ζούσαν χθες, θα ζούνε και αύριο. Μοιάζουν οικεία, καθημερινά. Στα "Ζευγάρια" όλοι μας αναγνωρίζουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, όπως είναι τώρα ή όπως υπήρξε κάποτε. Ένα διαχρονικό έργο για τον έρωτα, την προσδοκία, τα όνειρα, την απογοήτευση και τη συμφιλίωση.
Τίτλος βιβλίου:Στη σκιά του. Ζευγάρια
Υπότιτλος βιβλίου:Θέατρο
Τίτλος πρωτότυπου:A su sombra. Parejas
Εκδότης:Λαγουδέρα
Συντελεστές βιβλίου:Chías, Edgar (Συγγραφέας)
Lastreto, Susana (Συγγραφέας)
Βουδούρη, Νιόβη (Μεταφραστής)
Ντάση, Νεκταρία (Μεταφραστής)
Ψάρρης Τάσος (Μεταφραστής)
Γιαννούλια, Νάντια (Μεταφραστής)
Δημητρίου, Δώρα (Μεταφραστής)
Κάμπρα, Θεώνη (Μεταφραστής)
Παλαιολόγος, Κωνσταντίνος (Μεταφραστής)
Χατζηεμμανουήλ, Μαρία (Επιμελητής)
Παλαιολόγος, Κωνσταντίνος (Επιμελητής)
ISBN:9789607893642
Σειρά εκδότη:Marina Ισπανόφωνο Θέατρο
Στοιχεία έκδοσης:Απρίλιος 2009
Σημείωση:"Στη σκιά": Συλλογική μετάφραση από τους Νιόβη Βουδούρη, Νεκταρία Ντάση και Τάσο Ψάρρη, σπουδαστές του ισπανικού τμήματος του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ., υπό την εποπτεία της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.
"Ζευγάρια": Συλλογική μετάφραση από τις Νάντια Γιαννούλια, Δώρα Δημητρίου, Θεώνη Κάμπρα, απόφοιτες του Διατμηματικού Τμήματος Μετάφρασης Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία
Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία > Θέατρο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες