Οι ημέρες των ελεύθερων πολιορκημένων 1824-1826

Το ημερολόγιο της Β πολιορκίας του Μεσολογγίου, όπως δημοσιεύθηκε στα Ελληνικά Χρονικά
Εκδότης:
Ωκεανίδα
Έτος:
2001
ISBN:
9789604101887
Σελίδες:
556
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Οι ημέρες των ελεύθερων πολιορκημένων 1824-1826
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Οι ημέρες των ελεύθερων πολιορκημένων 1824-1826
Για πρώτη φορά δημοσιεύεται ολόκληρο σε βιβλίο το ημερολόγιο της Β΄ Πολιορκίας του Mεσολογγίου, όπως το κατέγραψε ο Eλβετός Φιλέλληνας Ιωάννης-Ιάκωβος Mάγερ στην εφημερίδα Eλληνικά Xρονικά, την οποία εξέδιδε στην πολιορκημένη πόλη.
Πρόκειται για πρωτογενές ιστορικό υλικό, απ’ όπου ξεχειλίζει η συγκίνηση, η αγανάκτηση και το αίσθημα του δικαίου, όλα τα ανθρώπινα υλικά που συνέθεσαν μιαν από τις πιο μεγαλειώδεις και τραγικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας: «΄Εκτοτε δε ήρχισαν οι πολιορκούμενοι να τρέφωνται με το κρέας των εν τη πόλει ίππων, όνων, κυνών, γαλών, μυών κλπ., και εκ θαλασσίων καρκίνων και χόρτου, εκ των αρμυρίθρων λεγομένων, αίτινες προυξένουν εις τους τρώγοντας διάρροιαν. Αλλά και τούτο ολίγον διήρκεσε καθότι ολίγιστα ήσαν εν τη πόλει και τα είδη ταύτα και πολλαί μεν οικογένειαι ήρχισαν τότε να τρέφωνται εκ των εκ του λοιμού αποθνησκόντων συγγενών των, οι δε στρατιώται, νήστεις και γυμνοί, υπέμενον τα πάνδεινα με απαραδειγμάτιστον καρτερίαν. Ουδεμία δ’ εφαίνετο κατά τας φρικώδεις εκείνας στιγμάς Ελληνική δύναμις, ούτε πεζική ούτε θαλάσσιος...»
H αρθρογραφία σταματάει τον Φεβρουάριο του 1826, δύο περίπου μήνες πριν από την θρυλική έξοδο, όταν μια τουρκική οβίδα κατέστρεψε το τυπογραφείο όπου εκδίδονταν τα Eλληνικά Xρονικά.
Επιπλέον, στην έκδοση αυτή περιλαμβάνεται και 28σέλιδο Παράρτημα με τοπογραφικούς χάρτες, ιδιόχειρα σχέδια για τα αμυντικά έργα του Μεσολογγίου, λαϊκές λιθογραφίες, γκραβούρες και φωτογραφίες φύλλων από τις εφημερίδες Ελληνικά Χρονικά και Εφημερίς Αθηνών.
Τίτλος βιβλίου:Οι ημέρες των ελεύθερων πολιορκημένων 1824-1826
Υπότιτλος βιβλίου:Το ημερολόγιο της Β πολιορκίας του Μεσολογγίου, όπως δημοσιεύθηκε στα Ελληνικά Χρονικά
Εκδότης:Ωκεανίδα
Συντελεστές βιβλίου:Λαγανάς, Γεώργιος (Επιμελητής)
Θεοδωρόπουλος, Τάκης, 1954- (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789604101887
Σειρά εκδότη:Κυκεών
Στοιχεία έκδοσης:Μάρτιος 2001
Σημείωση:Εισαγωγή: Γεώργιος Λαγανάς.
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες