Η μετάβαση στο σοσιαλισμό

Εκδότης:
Μπουκουμάνης
Έτος:
1977
Σελίδες:
183
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η μετάβαση στο σοσιαλισμό
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Η μετάβαση στο σοσιαλισμό
Τα προβλήματα των χωρών που κατέχουν μια ενδιάμεση θέση ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, είναι αναμφίβολα από τα πιο σημαντικά του σύγχρονου κόσμου. Οι εμπειρίες της Σοβιετικής Ένωσης συμπληρώθηκαν τώρα από τις εμπειρίες της Ανατολικής Ευρώπης, της Βόρειας Κορέας και του Βόρειου Βιετνάμ και, το σπουδαιότερο ίσως, της Κίνας και της Κούβας. Μια μεγάλη τεχνική φιλολογία έχει γεννηθεί σχετικά με την οικονομία αυτών των μεταβατικών κοινωνιών, αλλά οι βασικές ιδέες και έννοιες της ανάλυσης πρωτοπαρουσιάστηκαν καλύτερα σ' αυτές εδώ τις σελίδες.
Τα διάφορα άρθρα της συζήτησης ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 1968, όταν ο Paul M. Sweezy, συνεκδότης του Monthly Review, δημοσίευσε ένα άρθρο για τα τρέχοντα προβλήματα του σοσιαλισμού. Το άρθρο αυτό οδήγησε σε μια ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον Sweezy και τον Charles Bettelheim, Διευθυντή στη Σχολή Ανωτέρων Σπουδών στις Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες (Σορβόνη). Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αποτελείται από τρία άρθρα του Monthly Review πάνω στο ίδιο γενικό θέμα: "Μαθήματα από τη Σοβιετική Εμπειρία", "Τα Μαθήματα από την Πολωνία" και "Η Μετάβαση στο Σοσιαλισμό".
Παρά τις διαφορές τους ως προς την προέλευση και την εποχή που γράφτηκαν, τα κομμάτια αυτού του βιβλίου διατηρούν μια θεματική ενότητα. Εξετάζουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές πλευρές της απόπειρας να δημιουργηθεί μια νέα κοινωνία, όταν η κυβερνητική εξουσία της παλιάς καταστραφεί και αντικατασταθεί. Το ουσιαστικό στην όλη συζήτηση είναι ή πιθανότητα πως οι πολιτικές που υιοθετούνται από τις νέες κυβερνήσεις κάτω από την πίεση οικονομικών και πολιτικών δυσχερειών, μπορεί να καταλήξουν στη δημιουργία ενός νέου καπιταλισμού.
Τίτλος βιβλίου:Η μετάβαση στο σοσιαλισμό
Τίτλος πρωτότυπου:On the transition to socialism
Εκδότης:Μπουκουμάνης
Συντελεστές βιβλίου:Sweezy, Paul M. (Συγγραφέας)
Bettelheim, Charles, 1913-2006 (Συγγραφέας)
Λίβας, Δημήτριος (Μεταφραστής)
ISBN:
Σειρά εκδότη:Οικονομία και Πολιτική
Στοιχεία έκδοσης: 1977
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες