Το χωριό μας το Σιβρισάρι

Εκδότης:
Εντός
Έτος:
2000
ISBN:
9789608472792
Σελίδες:
223
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το χωριό μας το Σιβρισάρι
Τιμή εκδότη:€15,00
Η τιμή μας: €13,50
στο καλάθι
Το χωριό μας το Σιβρισάρι
Απ' της Ανάστασης τούτο το θαύμα, γλυκόηχα θ' ακουστούν οι καμπάνες για ν' απαλύνουν λίγο τον πόνο των ξεριζωμένων. Για να γλυκάνει λιγάκι τα όνειρά τους. Τα όνειρα, που θα μείνουν πάντα όνειρα για τις χαμένες τους πατρίδες. Τα όνειρα τούτα για τους πιότερους που θάφτηκαν με την τελευταία τους ανάσα. Παππούδες και γιαγιάδες, πατεράδες και μανάδες, πριν κλείσουν τα μάτια για τελευταία φορά, άπλωναν τα χέρια για να πιάσουν και να καβαλικέψουν το φτερωτό άτι, που θα τους πήγαινε στις χαμένες πατρίδες. Και το στερνό τους χαμόγελο ήτανε τ' αγκάλιασμα της μάνας τους, του παππού τους...


"...Δύσβατος ο δρόμος του Γολγοθά τους, κι ο σταυρός του μαρτυρίου τους βαρύς. Ανακατωμένοι από διάφορες επαρχίες και πόλεις της ιωνικής γης, μα με κοινούς καημούς και πόνους, με κοινές πίκρες, μα και μ' ένα κοινό σκοπό: Το καταστάλαγμα σ' ένα κομμάτι γης, που να φυτέψουν τα ονείρατά τους και τους σπόρους της μελλούμενης γενιάς. Απ' τα κοντινά νησιά της Μικρασίας μέχρι την Κρήτη κι απ' τη Μακεδονία μέχρι την Αττική, προσφυγοσυνοικισμοί. Ανάμεσα σ' όλους τούτους και οι Σιβρισαριανοί, αρχίζουν ν' ανασταίνουν τις καινούργιες πατρίδες. Συνοικισμοί και δρόμοι παίρνουν τις ονομασίες των πόλεων, των χωριών, των ηρώων τους..."
(απόσπασμα από το βιβλίο)


Ο συγγραφέας και Δάσκαλος Γιάννης Γ. Κουβάς, με όλη του την αγάπη προς την πατρίδα, την Ιωνία, κάνει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της καθημερινής ζωής των λεγομένων προσφύγων, των στοιχείων που συνθέτουν το Μικρασιατικό πολιτισμό, κάποιων γεγονότων που αντικατοπτρίζουν την "ψυχή" των μετέπειτα Ελλήνων Μικρασιατών. Το βιβλίο τούτο αφιερώνεται στη μνήμη των Σιβρισαριανών νεκρών σ' οποιαδήποτε γης κι αν θάφτηκαν. Είναι ένα μνημόσυνο γι' αυτούς που αγαπήσαμε και μας αγάπησαν. Γι' αυτούς που τη δάδα τους κρατάμε αναμμένη για να μην ξεχνάμε τη ρίζα μας. Τη ρίζα της Ιωνικής γης. Του Σιβρισαριού. Σ' αυτό το αφιέρωμα, "Το χωριό μας το Σιβρισάρι", βοήθησαν κι άλλοι που τώρα "είναι θαμμένοι στη γη της καινούριας πατρίδας τους". Με κάποιους χάρτες, αρχεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό κυκλοφορεί η νέα αυτή συμπληρωμένη έκδοση από τις εκδόσεις "Εντός" που πάντα στάθηκαν με περισσή ευαισθησία απέναντι στους "Μικρασιάτες".
Τίτλος βιβλίου:Το χωριό μας το Σιβρισάρι
Εκδότης:Εντός
Συντελεστές βιβλίου:Κουβάς, Γιάννης Γ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789608472792
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2000
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες