Η γεωπολιτική των πετρελαίων

Η διεθνής οικονομία και οι κρίσεις
Εκδότης:
Ιδιωτική Έκδοση
Έτος:
2009
ISBN:
9789609309776
Σελίδες:
544
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η γεωπολιτική των πετρελαίων
Τιμή εκδότη:€27,56
Η τιμή μας: €24,80
στο καλάθι
Η γεωπολιτική των πετρελαίων
Για περισσότερα από εκατό χρόνια, το πετρέλαιο αποτελεί βασικό συστατικό των κοινωνικών συγκροτήσεων. Ο πλούτος που παράγει και παράγεται απ' αυτό, δεν έχει μόνο οικονομική σημασία. Αναβαθμίζει τα ποιοτικά κριτήρια της ζωής των ανθρώπων και προσθέτει επιτάχυνση στην τεχνολογική ορμή. Το πετρέλαιο είναι ένα στρατηγικό εμπόρευμα βάσης που από μόνο του αποτελεί οικονομικό τομέα παραγωγής. Πληθώρα συμφερόντων παγκοσμίως έχει χτιστεί πάνω του και σε ολόκληρη την αλυσίδα των μορφών του. Έρευνα, εξόρυξη, διύλιση, μεταφορά, κατανάλωση, βιομηχανοποιημένα προϊόντα, κρατικά έσοδα, συγκρούσεις, πολεμικές συρράξεις, κατεδαφίσεις καθεστώτων και αλλαγές συνόρων ακόμα, συνιστούν ένα αχανές πεδίο πάνω στο οποίο περιστρέφεται η νεωτερική διαμόρφωση του κόσμου.

Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει το ακανθώδες θέμα του πετρελαίου και αποπειράται να γνωρίσει όλες τις εμφανείς και αφανείς πτυχές του.

Αναλύει τις σημαντικότερες γεωοικονομικές ζώνες που το παράγουν και διερευνά τις επιπτώσεις που προκαλεί στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο των χωρών, θέτει στο στόχαστρο του 20 χώρες παραγωγούς και συνάγει τη γεωπολιτική ισχύ τους από τις ποσότητες πετρελαίου που διαθέτουν. Επιχειρεί την ανατομία του ΟΠΕΚ, και των χωρών μελών του, της Κίνας, της Ινδίας και του Μεξικού. Αξιολογεί την ενεργειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Κασπίας και της Κ. Ασίας. Περιγράφει τις αδύναμες ενεργειακές πλευρές των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, και διεισδύει στη πολυπλοκότητα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου. Και όλα αυτά στο πλαίσιο των μεταβολών της διεθνούς οικονομίας την οποία αναλύει με μεγάλη προσοχή και μεθοδικότητα. Τέλος εφαρμόζει οικονομετρικό μοντέλο πρόβλεψης της κατανάλωσης πετρελαίου παγκοσμίως για το έτος 2020.
Ποιο είναι το μέλλον του "μαύρου χρυσού"; Πόση ακόμα θα είναι η ένταση που προκαλεί πάνω στην ανθρωπότητα; Θα έχει την τύχη του "λευκού χρυσού" (βαμβάκι) του δέκατου ένατου αιώνα;
Τίτλος βιβλίου:Η γεωπολιτική των πετρελαίων
Υπότιτλος βιβλίου:Η διεθνής οικονομία και οι κρίσεις
Εκδότης:Ιδιωτική Έκδοση
Συντελεστές βιβλίου:Κουρματζής, Αθανάσιος (Συγγραφέας)
ISBN:9789609309776
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2009
Σημείωση:Πρόλογος: Θεόδωρος Πάγκαλος.
Θέσεις, κρίσεις, σχόλια: Μαίρη Μπόση, Νίκος Λιούσης.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Οικονομία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Οικολογία-Περιβάλλον
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες