Ιστορία της ελληνικής γλώσσας

Τέσσερις μελέτες
Εκδότης:
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη
Έτος:
2008
ISBN:
9789602310588
Σελίδες:
163
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ιστορία της ελληνικής γλώσσας
Τιμή εκδότη:€12,72
Η τιμή μας: €11,45
στο καλάθι
Ιστορία της ελληνικής γλώσσας
Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παραδίδει σήμερα στη δημοσιότητα το βιβλίο του αείμνηστου καθηγητή της Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή και για πολλά χρόνια μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νικολάου Π. Ανδριώτη "Ιστορία της ελληνικής γλώσσας".

Από τα τέσσερα μέρη του έργου τα δύο πρώτα, που αναφέρονται στην αρχαία και στη μεταγενέστερη ιστορία της ελληνικής γλώσσας, είχαν δημοσιευθεί στο συνθετικό έργο "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών (τομ. Γ2, σελ. 566-570 και τομ. Ε, σελ. 258-267) και παραχωρήθηκαν στην οικογένεια Ανδριώτη γι' αυτήν την αναδημοσίευση. Το Ινστιτούτο επιθυμεί να προσθέσει και τις δικές του ευχαριστίες.

Το τρίτο τμήμα, της μεσαιωνικής γλώσσας, χρειάστηκε να συντεθεί από σημειώσεις που ο αείμνηστος Ανδριώτης είτε χρησιμοποιούσε κατά τη διδασκαλία του είτε διένεμε στους φοιτητές του. Την εργασία αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο την είχε αναθέσει στον άλλοτε επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου και τώρα καθηγητή της Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή κ. Χαράλαμπο Συμεωνίδη, που τον ευχαριστεί και από τη θέση αυτή.

Τέλος το τέταρτο μέρος, που αναφέρεται στη νεοελληνική, γλώσσα, η οικογένεια Ανδριώτη το παρέδωσε δακτυλογραφημένο από τον ίδιο το συγγραφέα, ο οποίος το προόριζε για δημοσίευση μαζί με τα άλλα μέρη.

Το Ινστιτούτο σεβάστηκε απόλυτα όλα τα κείμενα και, με ελάχιστες παρεμβάσεις σε αβλεψίες, κυρίους τυπογραφικές ή της δακτυλογράφησης, τα αναπαράγει όπως είχαν τυπωθεί ή γραφεί από το συγγραφέα.

Οι ορθογραφικές, φωνητικές ή μορφολογικές διαφορές που ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ανάμεσα στις άλλες εκδόσεις μας και στην έκδοση αυτή οφείλονται στην επιθυμία μας να διατηρήσουμε τις επιλογές του συγγραφέα, που ως ετυμολόγος της ελληνικής γλώσσας είχε ασφαλώς την ελευθερία να ασπάζεται κάτι διαφορετικό από τα καθιερωμένα. Για τους ίδιους λόγους κρατήθηκε και το πολυτονικό σύστημα των κειμένων του. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Τίτλος βιβλίου:Ιστορία της ελληνικής γλώσσας
Υπότιτλος βιβλίου:Τέσσερις μελέτες
Εκδότης:Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη
Συντελεστές βιβλίου:Ανδριώτης, Νικόλαος Π., 1906-1976 (Συγγραφέας)
ISBN:9789602310588
Στοιχεία έκδοσης: 2008
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θεωρητικές > Φιλολογία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες