Μάρηδες

Το γνήσιο θρακικό φύλο
Εκδότης:
Νεφέλη
Έτος:
2001
ISBN:
9789602115992
Σελίδες:
331
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Μάρηδες
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Μάρηδες
Οι Μάρηδες είναι μια ομάδα γηγενών Θρακών, που δεν ξεπερνά τα 17.000 άτομα και ζουν σε μια μικρή γεωγραφική περιοχή στο βόρειο Έβρο. Παρά το μικρό πληθυσμιακό μέγεθός τους αποτελούν μια οντότητα και μια πραγματικότητα.
Δεν έχουν να επιδείξουν μεγάλα επιτεύγματα και δεν διεκδικούν ιστορικές δάφνες. Ως ομάδα είναι ενταγμένοι σε ένα μεγαλύτερο σύνολο ανθρώπων, τους άλλους Θράκες, με τους οποίους τους συνδέουν τουλάχιστον η κοινή καταγωγή δια μέσου των αιώνων.
Κατοικούν μόνιμα εδώ και αιώνες στον ίδιο χώρο. Το μεγαλύτερο μέρος ζει σε χωριά που είναι συγκεντρωμένα στην κοιλάδα του Ερυθροπόταμου, παραπόταμου του Έβρου. Μέρος των χωριών προεκτείνεται προς Βορρά μέχρι περίπου τον άλλο παραπόταμο του Έβρου, τον Άρδα, όπου υπάρχει το βορειότερο χωριό των Μάρηδων, η Στέρνα.
Το βιβλίο περιγράφει ολόπλευρα, λεπτομερειακά και εμπεριστατωμένα το θρακικό αυτό φύλο.
Είναι ένα πόνημα με ιστορικό, κοινωνικό και λαογραφικό περιεχόμενο στο οποίο καταγράφεται οτιδήποτε έχει σχέση με την πληθυσμιακή αυτή ομάδα των Μάρηδων, αναφορικά με τις καταβολές, την ιστορία, την προέλευση, την ψυχοσύνθεση, τον χαρακτήρα, τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, τα ήθη, τα έθιμα, τις δραστηριότητες και τα προβλήματά τους όπως και την προοπτική εξέλιξής τους.



Τίτλος βιβλίου:Μάρηδες
Υπότιτλος βιβλίου:Το γνήσιο θρακικό φύλο
Εκδότης:Νεφέλη
Συντελεστές βιβλίου:Ασπρογέρακας, Ιωάννης (Συγγραφέας)
ISBN:9789602115992
Στοιχεία έκδοσης: 2001
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες