Μακροοικονομικές εξελίξεις και οικονομική πολιτική στην Ελλάδα

Από τη μεταπολίτευση μέχρι την ένταξη στην ΟΝΕ 1975-2000
Εκδότης:
Κριτική
Έτος:
2002
ISBN:
9789602182468
Σελίδες:
149
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Μακροοικονομικές εξελίξεις και οικονομική πολιτική στην Ελλάδα
Τιμή εκδότη:€10,05
Η τιμή μας: €9,05
στο καλάθι
Μακροοικονομικές εξελίξεις και οικονομική πολιτική στην Ελλάδα
Η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη ευρώ την 1.1.2001 σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας της χώρας. Στη μακρόχρονη και επίπονη προσπάθεια που απαιτήθηκε για την επίτευξη αυτού του στόχου, σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικονομική πολιτική άλλοτε θετικό, συχνότερα, όμως, μη εποικοδομητικό, όσον αφορά τη διευκόλυνση της διαδικασίας αποκατάστασης των μακροοικονομικών ισορροπιών της ελληνικής οικονομίας.
Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται η καταγραφή και η αξιολόγηση των μέτρων οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 μέχρι και το 2000.
Η καταγραφή των οικονομικών μέτρων που ελήφθησαν κατά καιρούς περιορίζεται κυρίως στα μέτρα μακροοικονομικής πολιτικής, με μικρές μόνον αναφορές στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις - που ήταν άλλωστε περιορισμένες και συνήθως όχι επαρκείς.
Ο συγγραφέας καταλήγει ότι, υπό την πίεση των προθεσμιών επίτευξης των πολύ αυστηρών κριτηρίων ένταξης, το βάρος έπεσε κυρίως στη μακροοικονομική προσαρμογή και λιγότερο στις αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα ενίσχυαν την αποτελεσματική λειτουργία των εγχώριων αγορών. Έτσι, το ερώτημα για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της ΟΝΕ παραμένει ανοικτό.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η αποφυγή ανάληψης πρωτοβουλιών για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή της ανάγκης εξάλειψης των χρόνιων θεσμικών δυσλειτουργιών που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας οικονομίας, ενδέχεται να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.
Τίτλος βιβλίου:Μακροοικονομικές εξελίξεις και οικονομική πολιτική στην Ελλάδα
Υπότιτλος βιβλίου:Από τη μεταπολίτευση μέχρι την ένταξη στην ΟΝΕ 1975-2000
Εκδότης:Κριτική
Συντελεστές βιβλίου:Πανταζίδης, Στέλιος (Συγγραφέας)
ISBN:9789602182468
Σειρά εκδότη:Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Στοιχεία έκδοσης:Ιανουάριος 2002
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Οικονομία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες