Ο εκπαιδευτικός και η ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση

Εκδότης:
Μεταίχμιο
Έτος:
2003
ISBN:
9789603754435
Σελίδες:
417
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ο εκπαιδευτικός και η ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Ο εκπαιδευτικός και η ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση
Τα 39 κείμενα του βιβλίου αυτού, τα οποία αναφέρονται στον εκπαιδευτικό και την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση, αποτελούν μέρος από τις εισηγήσεις που έγιναν στο 4ο ετήσιο συνέδριο με διεθνή συμμετοχή της Μονάδας Μεθοδολογίας και Προγραμμάτων Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το συνέδριο αυτό έγινε στις 17-19 Μαΐου 2002 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με την παρουσία 550 συνέδρων.
Φιλοδοξία των συνεδρίων αυτών καθώς και των σχετικών εκδόσεων είναι η δημιουργία ενός forum για τη συζήτηση επίκαιρων προβλημάτων της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία, το λόγο των εκπαιδευτικών της τάξης, το λόγο των νέων επιστημόνων και την ερευνητική δεοντολογία.
Αν και υπάρχουν πολύ σημαντικά βιβλία στα ελληνικά με συναφή τίτλο (κυρίως από τις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 1990), το καινούργιο στοιχείο που θεωρούμε ότι κομίζει το βιβλίο αυτό είναι η αποτύπωση του νέου τοπίου που προέκυψε λόγω της συνθήκης του Maastricht και άλλων σημαντικών κειμένων που ακολούθησαν, είτε λόγω των μαζικών ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στα σχολεία (όπως στο πλαίσιο του Προγράμματος Socrates), είτε λόγω της επίδρασης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ) που άλλαξαν πολύ το τοπίο της ελληνικής εκπαίδευσης.
Ένα χαρακτηριστικό στα κείμενα του βιβλίου αυτού είναι ότι δεν αποτελούν μόνο θεωρητικά ή πολιτικά εκπαιδευτικά κείμενα όπως συχνά γινόταν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Επιπλέον εδώ έχουμε και πολλές περιγραφικές ή κριτικές προσεγγίσεις από την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων σε ελληνικά σχολεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κ.λπ. Αυτή η νέα πραγματικότητα κομίζει νέα αξιοποιήσιμα στοιχεία για την εκπαίδευση.
Η έκδοση του βιβλίου αυτού συμπίπτει με μια ευνοϊκή συγκυρία: την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, μια κορυφαία δηλαδή περίοδο της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Είθε το γεγονός αυτό να προσφέρει γόνιμο έδαφος για την καλύτερη εκπαιδευτική αξιοποίηση του βιβλίου.

Τίτλος βιβλίου:Ο εκπαιδευτικός και η ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση
Εκδότης:Μεταίχμιο
Συντελεστές βιβλίου:Μπαγάκης, Γιώργος (Επιμελητής)
ISBN:9789603754435
Σειρά εκδότη:Επιστήμες της Αγωγής
Στοιχεία έκδοσης:Ιανουάριος 2003
Σημείωση:Εισηγητές: Cros, Francoise - Υφαντή, Αμαλία Α. - Παντίδης, Σταμάτης - Πασιάς, Γιώργος - Κανακουσάκη, Ειρήνη κ.ά.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θεωρητικές > Παιδαγωγική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες