Ειδική σχετικότητα

Μια ιδιαίτερη προσέγγιση
Εκδότης:
Κάτοπτρο
Έτος:
2009
ISBN:
9789606717369
Σελίδες:
120
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Ειδική σχετικότητα
Τιμή εκδότη:€22,26
Η τιμή μας: €20,03
στο καλάθι
Ειδική σχετικότητα
Η ειδική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η οποία πρωτοδημοσιεύθηκε το 1905, άλλαξε ριζικά την κατανόησή μας για τον κόσμο. Οι οικείες έννοιες του χώρου, του χρόνου και της ενέργειας απέκτησαν διαφορετικό φυσικό νόημα, και έκτοτε προσπαθούμε για να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας την αντιδιαισθητική εξήγηση αυτών των εννοιών από τον Αϊνστάιν. Στο έργο αυτό -έργο καθόλου ευκολότερο σήμερα απ' ό,τι πριν από εκατό χρόνια- μας βοηθά το παρόν βιβλίο, χάρη στον πρωτότυπο και μοναδικά αποτελεσματικό τρόπο που βρήκε ο Sander Bais για να μεταδώσει τις θεμελιώδεις ιδέες της ειδικής σχετικότητας.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά εύληπτων διαγραμμάτων και εφαρμόζοντας μόνο στοιχειώδη λυκειακή γεωμετρία, ο Bais "ξεναγεί" τους αναγνώστες μέσα στον δαίδαλο που συνθέτουν οι ιδιορρυθμίες θεμελιωδών εννοιών, όπως η ταυτοχρονία, η αιτιότητα και η διαστολή του χρόνου. Επίσης, τα διαγράμματα καταδεικνύουν με σαφήνεια τη διαφορά ανάμεσα στη νευτώνεια άποψη, όπου ο χρόνος θεωρούνταν καθολικός, και εκείνη του Αϊνστάιν, όπου καθολική πλέον θεωρείται η ταχύτητα του φωτός.

Ακολουθώντας την ομαλή ροή των απλών και σύμφωνων με τον κοινό νου επιχειρημάτων του Bais, οι αναγνώστες μπορούν να αναμετρηθούν με τα περίφημα "παράδοξα" της θεωρίας και, εν τέλει, να φτάσουν σε μια αληθινά βαθιά κατανόηση της ερμηνείας του Αϊνστάιν για τον χώρο και τον χρόνο. Όντας ένα διανοητικό ταξίδι στην καρδιά της ειδικής θεωρίας, το βιβλίο προσφέρει μια διεισδυτική εξέταση των όρων και των ιδεών που προσδιορίζουν την πραγματικότητά μας. μας.

"Όταν κρύβουμε τα διαγράμματα και τις εξισώσεις, η πραγμάτευση της σχετικότητας αποβαίνει δυσχερέστερη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Sander Bais αποφάσισε να απευθυνθεί διαφορετικά στους μη ει-δικούς, στο ευρύ κοινό και τους νεαρούς σπουδαστές: αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα γεωμετρικά διαγράμματα. Το αποτέλεσμα υπήρξε αυτό το υπέροχο βιβλίο. Άπαξ και κατανοήσετε πώς διαβάζονται τα διαγράμματα, όλη η ειδική σχετικότητα γίνεται εξαιρετικά σαφής. [...]"
(Gerard 't Hooft, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής)

"Για όσους χρειάζονται "οπτικά βοηθήματα" για να παρακολουθήσουν μια εις βάθος και όχι φλύαρη περιήγηση στο σύμπαν του Αϊνστάιν, αυτό το μικρό βιβλίο θα αποδειχθεί ένας εξαίρετος οδηγός. [...]"
(Τhe New Scientist)

"Η ιδέα του συγγραφέα να παραθέτει ένα χωροχρονικό διάγραμμα δίπλα σε κάθε σελίδα κειμένου, ώστε να καταφέρνει να επεξηγεί τις ιδέες και τα μαθηματικά της σχετικότητας, ταιριάζει τέλεια στη γεωμετρική βάση της θεωρίας. [...] Εντυπωσιακή αισθητική και υψηλή ποιότητα."
(Nature)
Τίτλος βιβλίου:Ειδική σχετικότητα
Υπότιτλος βιβλίου:Μια ιδιαίτερη προσέγγιση
Τίτλος πρωτότυπου:Very Special Relativity: An Illustrated Guide
Εκδότης:Κάτοπτρο
Συντελεστές βιβλίου:Bais, Sander (Συγγραφέας)
Κατσιλιέρης, Γιώργος (Μεταφραστής)
Κατσιλιέρης, Γιώργος (Επιμελητής)
ISBN:9789606717369
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2009
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θετικές > Φυσική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες