Η νομική διάσταση της παγκοσμιοποίησης

Από το διεθνές στο διεθνικό και ήδη στο παγκόσμιο
Εκδότης:
Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος:
2002
ISBN:
9789603016625
Σελίδες:
171
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η νομική διάσταση της παγκοσμιοποίησης
Τιμή εκδότη:€34,00
Η τιμή μας: €32,30
στο καλάθι
Η νομική διάσταση της παγκοσμιοποίησης
Η "παγκοσμιοποίηση" συγκαταλέγεται μεταξύ των όρων εκείνων που έγιναν ευρύτατα γνωστοί όχι από όσους τον χρησιμοποιούν υποστηρίζοντας την τάση που εκφράζει, αλλά από αυτούς που αντιτίθενται σ' αυτό που υποτίθεται ότι αποδίδει. Η ιστορία της παγκοσμιοποίησης φαίνεται ότι δεν γράφεται από τους "νικητές" της, αλλά από τους "ηττημένους" της.
Στη μονογραφία αυτή, ο συγγραφέας αναζητά με τρόπο απλό, συστηματικό και εμπεριστατωμένο τις απαραίτητες για ένα νομικό (και όχι μόνο) οδηγίες πλεύσης και προσανατολισμού στο θολό τοπίο της παγκοσμιοποίησης και στις σχέσεις της με το δίκαιο. Πρόκειται για την πρώτη διερεύνηση της νομικής διάστασης της παγκοσμιοποίησης στην ελληνική εργογραφία, με επίκεντρο τον χώρο όπου γεννήθηκε ο όρος, δηλαδή τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.
Η νομική επιστήμη, που είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις συνέπειες που απορρέουν από ένα νέο χαρακτηρισμό, εύλογα αναρωτιέται αν το αναμφισβήτητο πραγματικό φαινόμενο της αυξημένης διασύνδεσης και αλληλεξάρτησης των οικονομιών και των κοινωνιών οδηγεί και στη δημιουργία μιας νέας νομικής πραγματικότητας, που έρχεται να υποκαταστήσει τη διεθνή έννομη τάξη και τις σχέσεις της με τα εθνικά δίκαια, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σε τι άλλαξε ή αλλάζει η παγκοσμιοποίηση τους δικαιοπαραγωγικούς μηχανισμούς που διαχειρίστηκαν τον Κόσμο μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο; Επαρκούν οι μηχανισμοί αυτοί, που αναγόρευσαν το Κράτος σε βασικό ρυθμιστή των διεθνών οικονομικών σχέσεων, προκειμένου να ρυθμιστεί αποτελεσματικά (ή δικαιότερα) η νέα κατάσταση; Ή μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε νέους; Ποιος θα τους αποφασίσει και θα τους διαχειριστεί, ποιος ο ρόλος της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών σ' αυτή τη διαδικασία και ποια η θέση του Κράτους στο νέο οικοδόμημα;
Τίτλος βιβλίου:Η νομική διάσταση της παγκοσμιοποίησης
Υπότιτλος βιβλίου:Από το διεθνές στο διεθνικό και ήδη στο παγκόσμιο
Εκδότης:Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Συντελεστές βιβλίου:Γκλαβίνης, Παναγιώτης (Συγγραφέας)
ISBN:9789603016625
Στοιχεία έκδοσης: 2002
Σημείωση:Πρόλογος: Φαίδων Κοζύρης.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες