Επί ξυρού ακμής

Ένας "κομμένος" αντάρτης του ΔΣΕ στα βουνά της Ρούμελης
Εκδότης:
Βιβλιόραμα
Έτος:
2009
ISBN:
9789608087835
Σελίδες:
206
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Επί ξυρού ακμής
Εκτός κυκλοφορίας
Επί ξυρού ακμής
Ο χώρος, αλλιώς το δύσβατο βουνό, δαμασμένο ωστόσο οικιστικά και συγκοινωνιακά από παλιούς χρόνους, με τους κινδύνους του και τις σαγήνες αλλά και με τα καταφύγιά του και το οργανωμένο τοπικό σύστημα πληροφοριοδότησης πέτρα και δάσος, βράχοι και πλάκες, σάρες, αλλά και διάσελα, σπίτια πέτρινα και καλύβια, κήποι πεζούλες και λογγές. Οι άνθρωποι, ντόπιοι, άντρες και γυναίκες, οπλισμένοι και άοπλοι, κουρασμένοι και συνήθως πεινασμένοι, βαλλόμενοι και βάλλοντες, άνθρωποι της ορεινής οικονομίας, διαστρωματωμένοι πνευματικά και κοινωνικά, ο αφηγητής δάσκαλος, δηλαδή διανοούμενος.
Σ' αυτόν το χώρο πεζοδρομεί ο Βασίλης Αποστολόπουλος από τις 6 Ιουνίου 1949 ως τη στιγμή της σύλληψής του, στις 3 του Νοέμβρη του ίδιου χρόνου: μοναχός από την ώρα που αποκόβεται από το σώμα του, με λιγοστούς συντρόφους, ή και πάλι μόνος κατόπιν πεζοδρομεί "λουφάζοντας", ανιχνεύοντας, καταστρώνοντας σχέδια διαφυγής και εντυπώνοντας στο νου και στην ψυχή του χρώματα, δροσιές, ζέστες και πάθη του σώματος. Γιατί το σώμα ως έμπνοο και σκεπτόμενο όργανο είναι ο πρωταγωνιστής της αφήγησής του.

(από την εισαγωγή του Σπύρου Ι. Ασδραχά)
Τίτλος βιβλίου:Επί ξυρού ακμής
Υπότιτλος βιβλίου:Ένας "κομμένος" αντάρτης του ΔΣΕ στα βουνά της Ρούμελης
Εκδότης:Βιβλιόραμα
Συντελεστές βιβλίου:Αποστολόπουλος, Βασίλης (Συγγραφέας)
Μπουρνάζος Στρατής (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789608087835
Σειρά εκδότη:Μαρτυρίες· Περίοδος Β΄
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2009
Σημείωση:Εισαγωγή: Σπύρος Ι. Ασδραχάς. Περιλαμβάνεται το κείμενο του Άγγελου Ελεφάντη: "Έναν αξιοπρεπή θάνατο· τίποτε άλλο" που πρωτοδημοσιεύτηκε στον "Δεκαπενθήμερο Πολίτη" (τχ. 20, 5.4.1996) και αναφέρεται στο πρώτο βιβλίο του Βασίλη Αποστολόπουλου "Το χρονικό μιας εποποιίας: Ο ΔΣΕ στη Ρούμελη".
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες