Η θεσμική συγκρότηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Εγχειρίδιο δικαίου και θεσμών εξωτερικής πολιτικής
Εκδότης:
Σάκκουλας Αντ. Ν.
Έτος:
2002
ISBN:
9789601508177
Σελίδες:
592
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η θεσμική συγκρότηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Τιμή εκδότη:€61,15
Η τιμή μας: €58,09
Η θεσμική συγκρότηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Το έργο των Κώστα Ζώρα, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και Βασίλη Γκίκα, Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, είναι το πρώτο που εξετάζει τη θεσμική συγκρότηση της εξωτερικής πολιτικής σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού.
Αρχικά, οι συγγραφείς διατυπώνουν και αναλύουν τις συνταγματικές αρχές που διέπουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, αναδεικνύοντας έτσι μια διάσταση συνταγματισμού στον καθορισμό και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.
Στη συνέχεια εξετάζουν τις αρμοδιότητες των επιμέρους κρατικών λειτουργιών (εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής) σχετικά με την εξωτερική πολιτική. Η συνολική εικόνα της θεσμικής υποδομής του ελληνικού κράτους, η οποία σχετίζεται με τις εξωτερικές σχέσεις, αφορά σε τελική ανάλυση το σύστημα εξωτερικής αρμοδιότητας, το οποίο ισχύει στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα σύστημα διάκρισης των λειτουργιών, σύμφωνα με το οποίο οι σχετικές με την εξωτερική πολιτική κατανέμονται σε συγκεκριμένα κρατικά όργανα.
Ιδιαίτερη έκταση καταλαμβάνει η διοίκηση και η οργάνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αποτελεί τον βασικό μηχανισμό εφαρμογής της εξωτερικής πολιτικής του κράτους. Τέλος, στο Παράρτημα, οι συγγραφείς έχουν συγκεντρώσει το σύνολο της σχετικής με την εξωτερική πολιτική ειδικής νομοθεσίας, ώστε ο αναγνώστης να έχει άμεση πρόσβαση στα σχετικά νομοθετικά κείμενα.
Τίτλος βιβλίου:Η θεσμική συγκρότηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Υπότιτλος βιβλίου:Εγχειρίδιο δικαίου και θεσμών εξωτερικής πολιτικής
Εκδότης:Σάκκουλας Αντ. Ν.
Συντελεστές βιβλίου:Γκίκας, Βασίλειος Δ. (Συγγραφέας)
Ζώρας, Κώστας Λ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789601508177
Σειρά εκδότη:Μελέτες Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2002
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες