Κοινοτικός δικαστής και αποτελεσματική δικαστική προστασία ιδιωτών

Παρόν και μέλλον
Εκδότης:
Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος:
2003
ISBN:
9789603017127
Σελίδες:
81
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κοινοτικός δικαστής και αποτελεσματική δικαστική προστασία ιδιωτών
Τιμή εκδότη:€12,00
Η τιμή μας: €11,40
στο καλάθι
Κοινοτικός δικαστής και αποτελεσματική δικαστική προστασία ιδιωτών
Η αρχή της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε δικαιοδοτικού συστήματος. Στο πλαίσιο του ισχύοντος κοινοτικού δικαιοδοτικού συστήματος, η πραγμάτωση αυτής της αρχής δεν είναι αυτονόητη, αφενός λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κοινοτικής έννομης τάξης και αφετέρου της υφιστάμενης κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ των κοινοτικών και των εθνικών δικαστηρίων.
Ορισμένες πρόσφατες και ενδιαφέρουσες νομολογιακές εξελίξεις αναζωπύρωσαν τη συζήτηση σχετικά με το «έλλειμμα» δικαστικής προστασίας στην Ένωση, λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης ενεργητικής νομιμοποίησης των ιδιωτών κατά κοινοτικών μέτρων γενικής ισχύος. Η αναλυτική παρουσίαση του σημερινού συστήματος και των προτεινόμενων λύσεων καταδεικνύει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της δικαστικής προστασίας. Αποκρούοντας τις αιτιάσεις για «δικαστικό ακτιβισμό» και «κυβέρνηση δικαστών» στην Ένωση, το ΔΕΚ θεωρεί στην πρόσφατη νομολογία του επιβεβλημένη την παρέμβαση του συντακτικού κοινοτικού νομοθέτη.
Εναπόκειται, λοιπόν, στη Συνέλευση για το μέλλον της Ένωσης, καθώς και στην προσεχή Διακυβερνητική Διάσκεψη, η αναζήτηση πρόσφορων λύσεων με στόχο τη διεύρυνση και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της δικαστικής προστασίας των κοινοτικών δικαιωμάτων και, συνακόλουθα, την καταξίωση της κοινοτικής δικαιοσύνης στη συνείδηση του Ευρωπαίου πολίτη.
Τίτλος βιβλίου:Κοινοτικός δικαστής και αποτελεσματική δικαστική προστασία ιδιωτών
Υπότιτλος βιβλίου:Παρόν και μέλλον
Εκδότης:Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Συντελεστές βιβλίου:Βηλαράς, Μιχαήλ Κ. (Συγγραφέας)
Παπαδημητρίου, Γεώργιος Δ., 1944-2009 (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789603017127
Σειρά εκδότη:Δίκαιο και Κοινωνία στον 21ο Αιώνα
Στοιχεία έκδοσης: 2003
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες