Η Μαθηματική Σύνταξις του Πτολεμαίου (τ.1)

Εκδότης:
Αίθρα
Έτος:
2003
ISBN:
9789608333055
Σελίδες:
413
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η Μαθηματική Σύνταξις του Πτολεμαίου
Τιμή εκδότη:€18,40
Η τιμή μας: €16,56
Η Μαθηματική Σύνταξις του Πτολεμαίου (τ.1)
Η "Μαθηματική Σύνταξις" του Πτολεμαίου αποτελείται, όπως είναι γνωστό, από 13 βιβλία. Ο παρόν τόμος περιέχει τα τρία πρώτα. Τα υπόλοιπα 10 βιβλία θα εκδοθούν σε τρεις ακόμα τόμους. Το έργο αυτό περιέχει, όπως είναι γνωστό, την "πτολεμαϊκή αστρονομία", δηλαδή όλη σχεδόν τη μέχρι την εποχή του Πτολεμαίου αστρονομία των Αρχαίων Ελλήνων μαζί φυσικά με τις προσωπικές παρατηρήσεις και έρευνες του μεγάλου αστρονόμου.

Δεν θα αναφερθούμε εδώ στην αξία και το ύψος του παρόντος έργου μια και αυτό αναφέρεται σε άλλες σελίδες. Πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε ότι μελετώντας τη "Μαθηματική Σύνταξη" η σκέψη μας πηγαίνει στο πνευματικό και επιστημονικό επίπεδο εκείνων προς τους οποίους απευθύνεται. Διότι το επιστημονικό ανάστημα του έργου, η μαθηματική του δομή και οι βαθυστόχαστες πυκνές έννοιές του, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δέκτες του ήταν ανάλογου επιπέδου.

Η απόδοση στη νεοελληνική και ο σχολιασμός της "Μεγίστης" συνάντησαν πολλές δυσκολίες λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων του έργου. Το αρχαίο ελληνικό κείμενο (με νέα ηλεκτρονική στοιχειοθεσία και σχετική αποκατάσταση) έχει ληφθεί από τις εκδόσεις του Μ. Halma (Paris 1813) και J. Heiberg (Lipsiae 1898).

Ο παρών τόμος διαιρείται σε τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο περιέχει πληροφορίες για τον Πτολεμαίο και το έργο του. Το δεύτερο περιέχει το αρχαίο ελληνικό κείμενο και το τρίτο περιέχει την απόδοση στη νεοελληνική με τις απαραίτητες διευκρινήσεις και σχόλια.

Ο υπογράφων αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής γιατί εκδίδεται για πρώτη φορά στη νεότερη Ελλάδα το έργο του μεγάλου Πτολεμαίου "Μαθηματική Σύνταξις", το οποίο αποτελεί ακριβώς το αστρονομικό ανάλογο των "Στοιχείων" του Ευκλείδου.

Θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι πρόθεση μας είναι να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στη νεότερη Ελλάδα το παρόν έργο του Πτολεμαίου με το αρχαίο ελληνικό κείμενο και την απόδοση του στη νεοελληνική, καθώς και τον απαραίτητο αστρονομικό και μαθηματικό σχολιασμό. Επομένως οι όποιες φιλοσοφικές και αστρονομικές προεκτάσεις που μπορούν να δοθούν στα κείμενα της "Μαθηματικής Συντάξεως" δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος βιβλίου.
Τίτλος βιβλίου:Η Μαθηματική Σύνταξις του Πτολεμαίου
Εκδότης:Αίθρα
Συντελεστές βιβλίου:Σπανδάγος, Ευάγγελος Κ., 1940-2020 (Συγγραφέας)
ISBN:9789608333055
Σειρά εκδότη:Έργα Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών και Αστρονόμων
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2003
Τόμος:1
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θετικές > Φυσική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες