Η μαγεία στην ελληνορρωμαϊκή αρχαιότητα

Πλησιάζοντας τους θεούς και βλάπτοντας τους ανθρώπους
Εκδότης:
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Έτος:
2004
ISBN:
9789605241797
Σελίδες:
366
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η μαγεία στην ελληνορρωμαϊκή αρχαιότητα
Τιμή εκδότη:€25,00
Η τιμή μας: €22,50
στο καλάθι
Η μαγεία στην ελληνορρωμαϊκή αρχαιότητα
Άλλοτε διαδεδομένη πρακτική, άλλοτε αντικείμενο κριτικής, άλλοτε αντικείμενο μελέτης, η μαγεία δεν έχασε ποτέ τη σημασία της. Ειδικά στην ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, η μαγεία αποτελεί ένα από τα κλειδιά για την κατανόηση όχι μόνο του τρόπου σκέψης ευρύτερων στρωμάτων, αλλά και ουσιαστικών πτυχών του κοινωνικού βίου και της καθημερινότητας. Ζητήματα όπως η προσωπική προσβολή και η δικαστική διαμάχη, ο ανταγωνισμός και η χαιρεκακία, η ερωτική καθυπόταξη και η εκδίκηση, ο φόβος και η αγωνία για το μέλλον, οι σχέσεις με τους συνανθρώπους και με τους θεούς, η καχυποψία απέναντι στο άγνωστο και η τυφλή εμπιστοσύνη στον επαγγελματία μάγο, η διακίνηση τελετουργιών και κειμένων στη Μεσόγειο και η αδιάσπαστη συνέχεια ιεροπραξιών από την παγανιστική αρχαιότητα στον χριστιανισμό, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που διαφωτίζονται από τη μελέτη της αρχαίας μαγείας.
Κανένας άλλος τομέας της μελέτης της αρχαίας θρησκείας δεν έχει γνωρίσει την τελευταία εικοσαετία άνθηση εφάμιλλη με εκείνη της σπουδής της αρχαίας μαγείας. Το ενδιαφέρον αυτό ίσως μέχρι κάποιον βαθμό να σχετίζεται με την αντίδραση του σύγχρονου ανθρώπου στην εισβολή της τεχνολογίας και με την αναβίωση ανορθολογικών αντιλήψεων.
Το βιβλίο του Fritz Graf είναι μια από τις πιο πρόσφατες και πολυσυζητημένες απόπειρες εισαγωγής στην προβληματική της αρχαίας μαγείας. Εξετάζει τόσο την ιστορία της έρευνας και τη θεωρητική ενασχόληση με αυτό το αντικείμενο, όσο και συγκεκριμένα ερωτήματα: Για ποιους λόγους κατέφευγαν οι άνθρωποι σε σκοτεινές δυνάμεις; Ποια ήταν τα μέσα που χρησιμοποιούσαν; Πώς γίνεται κανείς μάγος; Ποιοι πολιτισμικοί παράγοντες διαμόρφωσαν την ελληνορρωμαϊκή μαγεία; Πώς την αντιμετώπισαν οι αρχαίοι στοχαστές ή το δίκαιο;
Η ελληνική έκδοση εμπλουτίστηκε με εκτενές βιβλιογραφικό συμπλήρωμα και ένα μικρό ανθολόγιο μαγικών κειμένων σε μετάφραση, που δίνει στον αναγνώστη μια άμεση εικόνα των αρχαίων μαγικών πρακτικών.
Τίτλος βιβλίου:Η μαγεία στην ελληνορρωμαϊκή αρχαιότητα
Υπότιτλος βιβλίου:Πλησιάζοντας τους θεούς και βλάπτοντας τους ανθρώπους
Τίτλος πρωτότυπου:Gottensnähe und Schadenzauber. Die Magie in der griechisch-römischen Antike
Εκδότης:Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Συντελεστές βιβλίου:Graf, Fritz (Συγγραφέας)
Μυλωνόπουλος, Γιάννης (Μεταφραστής)
Χανιώτης Άγγελος (Επιμελητής)
Χανιώτης Άγγελος (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789605241797
Σειρά εκδότη:Σειρά Νίκου Γιανναδάκη: Νέες Προσεγγίσεις στον Αρχαίο Κόσμο
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2004
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Εσωτερισμός - Αποκρυφισμός - Μεταφυσική
Ιστορία > Ρωμαική, Βυζαντινή και Οθωμανική Αυτοκρατορία
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Αρχαία Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες