Διδασκαλικός

Εκδότης:
Αρχέτυπο
Έτος:
2004
ISBN:
9789604210565
Σελίδες:
100
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Διδασκαλικός
Τιμή εκδότη:€9,90
Η τιμή μας: €8,91
στο καλάθι
Διδασκαλικός
Ο "Διδασκαλικός" του Αλβίνου, το νέο βιβλίο της σειράς "Βιβλιοθήκη των Χρωμάτων" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο, είναι το μοναδικό πλήρως σωζόμενο σύγγραμμα του Πλατωνισμού έως την εποχή του Πλωτίνου.

Ο Αλβίνος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Νεοπλατωνικούς σχολιαστές του 2ου αιώνα μ.Χ. και ήταν μαθητής του Γαΐου, ερμηνευτή του Πλάτωνα. Δίδαξε στη Σμύρνη και μεταξύ των μαθητών του υπήρξε και ο γιατρός Γαληνός από την Πέργαμο.

Ο "Διδασκαλικός" αποτελεί μια περίληψη της ερμηνείας του Αλβίνου στη θεωρία του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου. Σκοπός του έργου αυτού ήταν να χρησιμεύσει ως εισαγωγή στη διδασκαλία του Πλάτωνα και ως βοήθημα για όποιον ενδιαφερόταν να εντρυφήσει στο νόημα της φιλοσοφίας του.

Ο Αλβίνος μέσα από το "Διδασκαλικό" του ορίζει τη φιλοσοφία ως την επιδίωξη της σοφίας με την απαλλαγή της ψυχής από το σώμα, η οποία επέρχεται όποτε στρεφόμαστε προς το νοητό κόσμο και τα πράγματα που υπάρχουν αληθινά. Η σοφία είναι η γνώση των θείων και των ανθρώπινων πραγμάτων. Η Υπέρτατη Θεότητα περιγράφεται ως αυτή που ρυθμίζει την ψυχή του κόσμου, παρακινώντας την να αντιληφθεί τη δική της τελειότητα. Ο δημιουργός προβάλλεται ως η αρχή που είναι ανώτερη από τις ιδέες οι οποίες απορρέουν από τα όντα.

Η ανάγνωση και η μελέτη του "Διδασκαλικού" αποκαλύπτει στον αναγνώστη ένα κείμενο πολύτιμο για την κατανόηση της ιστορίας του Πλατωνισμού, που προϊδεάζει για τη μυστική θεολογία των μετέπειτα αιώνων. Ο Αλβίνος με πλήρη αφοσίωση σε ό,τι πιστεύει πως είναι οι θεμελιώδεις διδασκαλίες του Πλάτωνα, τις μεταδίδει με το έργο του και επιχειρεί έτσι να εντάξει και άλλους στον ιδεολογικό κόσμο του μεγάλου φιλοσόφου.
Τίτλος βιβλίου:Διδασκαλικός
Εκδότης:Αρχέτυπο
Συντελεστές βιβλίου:Αλβίνος (Συγγραφέας)
Τριανταφυλλίδη, Ερατώ (Μεταφραστής)
Τσιώτσιου, Άννα (Επιμελητής)
Ελμάζης Στέφανος Χ. (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789604210565
Σειρά εκδότη:Βιβλιοθήκη των Χρωμάτων
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2004
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία > Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες