Η άρνηση του έπους

Όψεις του τρωικού μύθου στην ελληνιστική ποίηση
Εκδότης:
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος:
2004
ISBN:
9789601613246
Σελίδες:
284
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η άρνηση του έπους
Τιμή εκδότη:€20,49
Η τιμή μας: €18,44
Η άρνηση του έπους
Τα έπη που αποδόθηκαν στον Όμηρο είναι το πρώτο συνειδητό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ήταν περίπου μοιραίο εκείνες οι δύο αλληλοσυμπληρούμενες ιστορίες (ένας μεγάλος πόλεμος που γεννάει οργή και μια μεγάλη επιστροφή που κυβερνιέται από τον νόστο) να καθορίσουν την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης. Κάθε κλασικό πνευματικό δημιούργημα (ας πούμε: η τραγωδία ή η ηθική φιλοσοφία) προσδιορίστηκε από τους όρους και την προθετικότητα με την οποία προσέλαβε το ήδη μυθικό ομηρικό corpus.
Tέσσερις αιώνες μετά τον Όμηρο, οι κατακτήσεις του Αλέξανδρου γέννησαν έναν καινούριο κόσμο – μετακλασικό όσο και ενοποιημένο. Ο κόσμος αυτός ονομάστηκε ελληνιστικός και οι ποιητές του, που ήταν και οι πρώτοι φιλόλογοι της ιστορίας, θέλησαν να ξαναγράψουν τους παλιούς μύθους σε νέες φόρμες. Οι επιλογές τους διαμόρφωσαν την ποιητική που υιοθέτησαν οι Ρωμαίοι και μέσω εκείνων η μεταγενέστερη λογοτεχνία της Δύσης.
Η «Άρνηση του έπους» προσπαθεί να παρακολουθήσει αυτό το εγχείρημα με άξονα τον κατεξοχήν ηρωικό μύθο, τον Τρωικό. Στην ελληνιστική ποίηση η ομηρική μυθολογία απονευρώνεται, οι αφηγήσεις για τον πόλεμο της Τροίας γίνονται αίτια και γενεαλογίες, το έπος σμικρύνεται σε επύλλιο και ελεγεία, ο αρχετυπικός Αχιλλέας γίνεται παθητικός εραστής...
Τίτλος βιβλίου:Η άρνηση του έπους
Υπότιτλος βιβλίου:Όψεις του τρωικού μύθου στην ελληνιστική ποίηση
Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη
Συντελεστές βιβλίου:Σιστάκου, Εβίνα (Συγγραφέας)
Ρεγκάκος, Αντώνης Β. (Υπεύθυνος Υποσειράς)
ISBN:9789601613246
Σειρά εκδότη:Θεωρητικές Επιστήμες: Κλασική Φιλολογία
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2004
Ηλικίες:
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θεωρητικές > Φιλολογία > Αρχαίοι Ελληνες Συγγραφείς
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες