Στα ίχνη του Κοπέρνικου

Το βιβλίο που δεν διάβασε κανείς
Εκδότης:
Τραυλός
Έτος:
2005
ISBN:
9789607990952
Σελίδες:
440
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Στα ίχνη του Κοπέρνικου
Τιμή εκδότη:€21,30
Η τιμή μας: €19,17
στο καλάθι
Στα ίχνη του Κοπέρνικου
1541, Πολωνία. Ο Ρέτικους, νεαρός μαθητής του 60χρονου Κοπέρνικου, ξεκινά με τις ευλογίες του δασκάλου του για μια επικίνδυνη απόστολη προς το τυπογραφείο Πέτριους στη Νιρεμβέργη. Στις αποσκευές του κρύβει ένα χειρόγραφο με τίτλο "De revolutionibus orbium coelestium", την πιο αιρετική ανακάλυψη στην αστρονομία από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων.
1542, Νιρεμβέργη. Η απουσία του Ρέτικους, δίνει την ευκαιρία στον κληρικό Αντρέα Οσίανδρο (επιβλέποντα την εκτύπωση) να προσθέσει (ανώνυμα) έναν πρόλογο στο "De revolutionibus" (χωρίς τη συγκατάθεση του Κοπέρνικου), όπου ουσιαστικά ανακαλείται η ουσία του έργου.
1543, Πολωνία. Ο Κοπέρνικος ξεφυλλίζει τις πρώτες τυπωμένες σελίδες του έργου του. Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι θανατηφόρο.
Γιατί δεν μίλησε ο Ρέτικους; Πού βρίσκεται το χειρόγραφο; Γιατί το αριστούργημα του Κοπέρνικου χαρακτηρίστηκε ως το "Βιβλίο που δεν διάβασε κανείς"; Τι έγραψαν ο Γαλιλέος, ο Κέπλερ, ο Τζιορντάνο Μπρούνο, ο πάπας Παύλος ο Γ΄, στα περιθώρια των δικών τους αντιτύπων του "De revolutionibus"; Πώς αντέδρασε η Ιερά Εξέταση;
2001, Λονδίνο. Ο οίκος Κρίστις αναγγέλλει την πώληση ενός σπανιότατου και πανάκριβου βιβλίου. Λίγο πριν από τον πλειστηριασμό, οι υπάλληλοι ανακοινώνουν την κλοπή ενός "De revolutionibus" του 1543.
Η Σκότλαντ Γιαρντ και το FBI ερευνούν όμως, οι εξαιρετικές απομιμήσεις που εμφανίζονται απαιτούν κάτι παραπάνω από τη δράση των επιθεωρητών. Απαιτούν τις γνώσεις ενός εξειδικευμένου αστροφυσικού και ιστορικού των επιστημών, ο οποίος (σε ανύποπτο χρόνο) εντόπισε 601 αντίτυπα της πρώτης αυθεντικής εκτύπωσης του "De revolutionibus", προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσον το αντικείμενο της 30χρονης έρευνάς του ήταν ένα "Βιβλίο που δεν διάβασε κανείς"...
2005. Στα χέρια των αναγνωστών παραδίδεται το βιβλίο "Στα ίχνη του Κοπέρνικου". Μέσα από τις σελίδες του αναβλύζει η ιστορία των επιστημών στην Ευρώπη του 16ου αιώνα, η προσωπικότητα και η ζωή του Κοπέρνικου, οι τεχνικές της μεσαιωνικής τυπογραφίας, η Ιερά Εξέταση, το πνευματικό και κοινωνικό κλίμα της εποχής.
Γραμμένο με πλοκή αστυνομικής περιπέτειας μυστηρίου, οδηγεί τον αναγνώστη μέσα από τα καλντερίμια των μεσαιωνικών πόλεων στις αραχνιασμένες βιβλιοθήκες, στα βαριά ξύλινα γραφεία εμβριθών μελετητών, στα σκοτεινά κελιά των καταδικασμένων από τους ιεροεξεταστές.
Πρόκειται για το χρονικό ενός βιβλίου: του "De revolutionibus orbium coelestium" ("Περί των περιφορών των ουρανίων σωμάτων"), του πιο σημαντικού έργου στη διαμόρφωση της πρώιμης αστρονομικής σκέψης. Ο Λούθηρος αποκάλεσε τον Κοπέρνικο "ανόητο που θέλει να αντιταχθεί στην Θεϊκή Εντολή", όμως εκείνος μέσα από το αριστούργημά του είχε κάνει το καθήκον του, προσφέροντας στον κόσμο ένα πειστικό επιχείρημα υπέρ του ηλιοκεντρικού μοντέλου του Αρίσταρχου.
Τίτλος βιβλίου:Στα ίχνη του Κοπέρνικου
Υπότιτλος βιβλίου:Το βιβλίο που δεν διάβασε κανείς
Τίτλος πρωτότυπου:The book nobody read
Εκδότης:Τραυλός
Συντελεστές βιβλίου:Gingerich, Owen (Συγγραφέας)
Πισσία, Έλενα (Μεταφραστής)
ISBN:9789607990952
Στοιχεία έκδοσης: 2005
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θετικές > Φυσική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες