Το δίκαιο της κατάτμησης των γεωτεμαχίων

Θεωρία, νομοθεσία, νομολογία
Εκδότης:
Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος:
2009
ISBN:
9789604454761
Σελίδες:
330
Το δίκαιο της κατάτμησης των γεωτεμαχίων
Τιμή εκδότη:€38,00
Η τιμή μας: €36,10
Το δίκαιο της κατάτμησης των γεωτεμαχίων
Η εποικιστική και πολεοδομική ή οικιστική νομοθεσία, που διέπει την κατάτμηση των γεωτεμαχίων, βρίσκεται διάσπαρτη σε διατάγματα και νόμους που εκδόθηκαν μέσα σε διάστημα 80 ετών και τα οποία, λόγω των διαρκών νομοθετικών παρεμβάσεων που τροποποιούν, αντικαθιστούν ή καταργούν διατάξεις δεν ενσωματώνονται σε ενιαίο κείμενο, ώστε να είναι ευχερής η διαπίστωση από τους ενδιαφερομένους τι ισχύει.

Σε ένα τέτοιο παρόμοιο μεταβαλλόμενο συνεχώς νομοθετικό πλαίσιο, χρειάζεται μία σύντομη, πρακτική, συγκεντρωτική, διασυνδετική, εποπτική και ενημερωμένη καταγραφή των σημαντικότερων διατάξεων νόμων, διαταγμάτων, γνωμοδοτήσεων, εγκυκλίων και νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να διευκολύνεται η έρευνα όσον αφορά στην κατάτμηση.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το ανά χείρας βιβλίο. Η θεματική του βιβλίου αφορά τις εξής ενότητες:

- Κληροτεμάχια
- Αγροτεμάχια
- Οικόπεδα
- Εκτός σχεδίου δόμηση
- Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο
- Ένταξη στο σχέδιο πόλεως
- Αυθαίρετη δόμηση
- Τοπογραφικό διάγραμμα Ν. 651/77

Ειδικότερα, ενσωματώθηκε στο κεφάλαιο για τα κληροτεμάχια, η δυνατότητα απόκτησης νομής και κυριότητος τρίτου με χρησικτησία σε διαιρετό τμήμα κληροτεμαχίου ενταχθέντος στο σχέδιο πόλεως. Στο κεφάλαιο για τα οικόπεδα, η νομολογία ότι η επικύρωση ανωμάλου δικαιοπραξίας μόνον εποικιστικές παραβάσεις θεραπεύει, δηλαδή την απαγόρευση κατάτμησης. Στο κεφάλαιο επίσης για τα οικόπεδα, ενσωματώθηκε η υπ’ αριθμόν 1296/2006 απόφαση του Αρείου Πάγου, που θεωρεί τα συνεχόμενα τμήματα γηπέδων ως ένα ενιαίο, άνευ δηλώσεως ενοποίησης· στην εκτός σχεδίου δόμηση, τα νέα πολεοδομικά σχέδια (Γ.Π.Σ.) που προωθούνται από τις περιφέρειες (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ) σε επίπεδο Δήμων όλης της χώρας, τα οποία για πρώτη φορά οριοθετούν τη δόμηση, πού και τι μπορεί να κτίσει ο πολίτης στα εκτός σχεδίου? στην αυθαίρετη δόμηση, ο πρόσφατος Νόμος 3775/21.7.2009, με τον οποίο επιλύεται το κοινωνικό πρόβλημα και προβλέπεται τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων και υπόγειων χώρων, που άλλαξαν αυθαίρετα χρήση.

Τέλος, στα νέα κεφάλαια, προσεγγίζονται σε αδρές γραμμές και απλά η υπό απαγόρευση σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας στα εκτός σχεδίου και η αναμενομένη επαναφορά της, η θέση σε κοινή χρήση εδαφικής λωρίδος και η υπ’ αριθμόν 1828/2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η διαδικασία της κτηματογράφησης και η εν δυνάμει διεκδίκηση των αυθαιρέτως κατεχομένων δημοσίων και δημοτικών μικροεκτάσεων.
Τίτλος βιβλίου:Το δίκαιο της κατάτμησης των γεωτεμαχίων
Υπότιτλος βιβλίου:Θεωρία, νομοθεσία, νομολογία
Εκδότης:Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Συντελεστές βιβλίου:Κωτούλας, Ιωάννης Μ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789604454761
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2009
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες