Ο Max Weber και η ιστορία

Εκδότης:
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος:
2005
ISBN:
9789601615844
Σελίδες:
185
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ο Max Weber και η ιστορία
Τιμή εκδότη:€11,54
Η τιμή μας: €10,39
στο καλάθι
Ο Max Weber και η ιστορία
Θα μπορούσε ποτέ να ενδιαφέρει ένα μελετητή της φιλοσοφικής σκέψης το έργο ενός κοινωνιολόγου ο οποίος τοποθετεί ρητά το γνωστικό του εγχείρημα έξω από τα όρια της φιλοσοφίας; Κι όμως, το έργο του Μαξ Βέμπερ δεν αποτελεί άσκηση ενός ακραίου θετικισμού, όπως πολύ συχνά πιστεύεται. Ο προβληματισμός που ενυπάρχει σ' αυτό σχετικά με τη μεθοδολογία μιας ιστορικής επιστήμης καθαρά εμπειρικής έχει τις ρίζες του σε μια θεωρία της νεοτερικότητας, αποτελεί παρέμβαση στη διαμάχη ιστορικών και οικονομολόγων της εποχής του Βέμπερ και οφείλει πολλά στη σκέψη του Μαρξ και του Νίτσε.
Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί κανείς να κατανοήσει τις πράξεις των ανθρώπων σ' ένα κοινωνικό περιβάλλον; Οι επιστήμες του ανθρώπου, προπαντός η ιστορία και η κοινωνιολογία, μπορούν να αξιοποιήσουν νόμους με καθολική ισχύ, όπως αυτοί των θετικών επιστημών; Σε αυτά τα ερωτήματα, που παραμένουν πάντα επίκαιρα, το βεμπεριανό έργο προσφέρει απαντήσεις που κάθε άλλο παρά παρωχημένες μπορούν να θεωρηθούν.
Πάνω απ' όλα, ο Βέμπερ μάς προσκαλεί να αναζητήσουμε τους δεσμούς ανάμεσα στον επιστημονικό ορθολογισμό και στις δομές που συγκροτούν τον κόσμο που αποκαλούμε "Δύση".

Περιλαμβάνει τα κεφάλαια: "Στις πηγές της βεμπεριανής μεθοδολογίας: η πολεμική ενάντια στη γερμανική ιστορική σχολή", "Ο Max Weber και ο μαρξισμός", "Εξορθολογισμός και απομάγευση του κόσμου", "Η λογική του κατανοείν".
Τίτλος βιβλίου:Ο Max Weber και η ιστορία
Τίτλος πρωτότυπου:Max Weber et l' histoire
Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη
Συντελεστές βιβλίου:Colliot - Thélène, Catherine (Συγγραφέας)
Κοσμίδης, Δημήτρης (Μεταφραστής)
ISBN:9789601615844
Σειρά εκδότη:Φιλοσοφία - Αναγνώσεις
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2005
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες