Κοινωνικές θεωρίες και θρησκεία

Εκδότης:
Κριτική
Έτος:
2005
ISBN:
9789602184431
Σελίδες:
402
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κοινωνικές θεωρίες και θρησκεία
Τιμή εκδότη:€27,87
Η τιμή μας: €25,08
Κοινωνικές θεωρίες και θρησκεία
Η εισαγωγή αυτή στις κλασικές προσεγγίσεις της κοινωνιολογίας των θρησκειών φιλοδοξεί να αφυπνίσει το ενδιαφέρον για διαρκή θεωρητική ανασυγκρότηση που οφείλει να χαρακτηρίζει μια ζωντανή κοινωνική επιστήμη. Οι "ιδρυτές πατέρες" για τους οποίους γίνεται λόγος εδώ ήταν φορείς του οράματος για μια ενοποιημένη επιστήμη, η ανάπτυξη της οποίας αποτυπώθηκε στο μαχητικό κίνημα για τον εξορθολογισμό και την απομυθοποίηση του κόσμου. Οι περισσότεροι από αυτούς εστίασαν στο γεγονός ότι η θρησκεία απώλεσε μέρος της επιρροής της στις νεότερες κοινωνίες.
Σήμερα, ερχόμαστε να υπογραμμίσουμε τα όρια, τους κινδύνους και τον πιθανό αντίκτυπο αυτής της ορθολογικής απομυθοποίησης, να καταγράψουμε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, που πολλαπλασιάζονται, και τις νέες μορφές θρησκευτικής κοινωνικοποίησης.
Η κριτική αυτή αναθεώρηση της διαδρομής της λεγόμενης "εκκοσμίκευσης" δεν απαξιώνει τις κλασικές αναλύσεις. Αντίθετα, μας προκαλεί να τις διαβάσουμε διαφορετικά. Γιατί το να διαβάσει κανείς τον Καρλ Μαρξ, τον Αλεξίς ντε Τοκβίλ, τον Μαξ Βέμπερ, τον Γκέοργκ Ζίμμελ, τον Εμίλ Ντυρκάιμ, τον Μωρίς Αλμπβάς, τον Γκαμπριέλ Λε Μπρα, τον Ανρί Ντερός αποτελεί πηγή διαρκούς έμπνευσης και διερώτησης για να αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους αποδομείται και αναδομείται το θρησκευτικό στοιχείο στην εποχή μας.
Τίτλος βιβλίου:Κοινωνικές θεωρίες και θρησκεία
Τίτλος πρωτότυπου:Sociologies et religion: Approches classiques
Εκδότης:Κριτική
Συντελεστές βιβλίου:Hervieu - Léger, Daniele (Συγγραφέας)
Willaime, Jean - Paul (Συγγραφέας)
Τσικερδάνος, Κώστας (Μεταφραστής)
Παπαγεωργίου, Νίκη Η. (Επιμελητής)
ISBN:9789602184431
Σειρά εκδότη:Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2005
Σημείωση:Πρόλογος: Νίκη Η. Παπαγεωργίου.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες