Σπουδή και χριστιανική ομιλία Α΄

Το λογοτεχνικό περιβάλλον και η γένεσή της
Εκδότης:
Πουρναράς Π. Σ.
Έτος:
2009
ISBN:
9789602424100
Σελίδες:
206
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Σπουδή και χριστιανική ομιλία Α΄
Εκτός κυκλοφορίας
Σπουδή και χριστιανική ομιλία Α΄
Τα ευαγγέλια κινούνται στα κράσπεδα της λογοτεχνικής νόρμας ως προς τη δομή, τη γλώσσα και το περιεχόμενο, γεγονός που δημιούργησε την απαξία των ρητόρων των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Εάν κριθούν ως προς τα ίδια αποτελούν κείμενα με εμφανή στοιχεία του προφορικού λόγου, γραμμένα στη ζωντανή γλώσσα της εποχής και περιεχόμενο που εξήγαγε την πορεία της ανθρωπότητας από τον τάφο στη ζωή και την ανάσταση.

Κατά τους ελληνιστικούς και τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους, στις πλατείες, τα γυμνάσια και τα θέατρα των πόλεων, εκτός από τα "γαυγίσματα" των Κυνικών, αντηχούσαν και τα "κελαρύσματα" των ρητόρων και σοφιστών. Τα πλήθη που πρόσεχαν τους ρακένδυτους κυνικούς φιλοσόφους, γιατί κατανοούσαν το λιτό και εύστροφο λόγο τους, την κοινωνική κριτική και τη συνέπεια ηθικής διδασκαλίας και βίου, συνέρεαν και στις εντυπωσιακές δημόσιες αγορεύσεις των ρητόρων.

Είναι όμως φανερό ότι οι αποδέκτες προσδιορίζουν το περιεχόμενο και εν μέρει τη μορφή του χριστιανικού κηρύγματος. Κοινό στοιχείο είναι η χαρμόσυνη είδηση της αναστάσεως των νεκρών και το κάλεσμα για μετάνοια. Οι Ιουδαίοι γνώριζαν τον αληθινό Θεό από τις θεοπτίες των δικαίων του Ισραήλ, οι εθνικοί αναζητούσαν τον άγνωστο Θεό. Ως εκ τούτου η προσέγγιση είναι διαφορετική.

Η πρώτη χριστιανική ομιλία που διασώθηκε αποτελεί σαφές δείγμα της μετεξέλιξης του λογοτεχνικού είδους του ευαγγελίου στο είδος της ομιλίας, με την οποία η πρώτη γενεά μετά τους αποστόλους διατύπωσε το κήρυγμά τους.
Τίτλος βιβλίου:Σπουδή και χριστιανική ομιλία Α΄
Υπότιτλος βιβλίου:Το λογοτεχνικό περιβάλλον και η γένεσή της
Εκδότης:Πουρναράς Π. Σ.
Συντελεστές βιβλίου:Κούκουρα, Δήμητρα Α. (Συγγραφέας)
Λιανός - Λιαντής, Ευστάθιος Χ. (Επιμελητής)
ISBN:9789602424100
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2009
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Θρησκεία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες