Ο Σαρτρ και οι δρόμοι της ελευθερίας

Εκδότης:
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)
Έτος:
1981
Σελίδες:
23
Ο Σαρτρ και οι δρόμοι της ελευθερίας
Τιμή εκδότη:€5,07
Η τιμή μας: €4,56
Ο Σαρτρ και οι δρόμοι της ελευθερίας
Η συνεισφορά του Sartre στον τομέα της ελευθερίας, αφορά στην διερεύνηση της ανθρώπινης συνείδησης και της μηδενιστικής της ιδιότητας. Ο ερχομός της συνείδησης στον κόσμο, χαράζει τα όρια που χωρίζουν οριστικά τον έλλογο απ’ τον αιώνια στατικό κόσμο των πραγμάτων. Έτσι η φράση «έχω συνείδηση κάποιου πράγματος» που με διαφορετικό τρόπο επανέρχεται σ’ ολόκληρο το έργο του Sartre, είναι αυτόματα διαχωριστική δυο ουσιαστικών εννοιών: με δυο λόγια ανάμεσα σε μένα και το πράγμα τίθεται αυτόματα η διαχωριστική γραμμή που θα με χωρίσει τελειωτικά απ’ αυτό, προσδιορίζοντας, μαζί με τα όρια του πράγματος, και την απεριόριστη ιδιότητά μου να υπερβαίνω την στατικότητά του προς την ελευθερία μου.
Η συνείδηση είναι λειτουργία φαντασιακή (imaginative), κατασκευή ενός κόσμου που δεν υπάρχει.
Σε αιώνια αντίθεση προς τα πράγματα, που δεν έχουν καμιά δυνατότητα μη-ύπαρξης, η συνείδηση προσδιορίζεται απ’ αυτήν τη μοναδική της ικανότητα να ‘ναι η αιώνια αντανάκλαση ενός κόσμου φανταστικού όπου η εικόνα του υπαρκτού κόσμου αντανακλάται χωρίς την αντικειμενική παρουσία της υλικής της υπόστασης. Η συνείδηση έχει λοιπόν τη μοναδική ικανότητα ν’ αναπαράγει τον υπαρκτό κόσμο μέσα από μια διαδικασία απο-πραγμάτωσης (dechosification).
Είμαι η ελευθερία μου σημαίνει ακριβώς, υπερβαίνω την στατικότητα του υπαρκτού προς τη μηδενιστική ελευθερία του φανταστικού. Μέσα στο “Φανταστικό” ο Σαρτρ θα μας πει: “Η αρνητική ενέργεια είναι συστατική της εικόνας. Η εμφάνιση του φανταστικού στην συνείδηση επιτρέπει να συλλάβουμε τη μηδενοποίηση του κόσμου ως ουσιώδους προϋποθέσεώς του και ως της πρωταρχικής διάρθρωσής του”. […] (Από την έκδοση)
Τίτλος βιβλίου:Ο Σαρτρ και οι δρόμοι της ελευθερίας
Εκδότης:Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)
Συντελεστές βιβλίου:Λασσιθιωτάκη Λίζυ-Ελένη (Συγγραφέας)
ISBN:
Στοιχεία έκδοσης: 1981
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες