Από τον λαό των νομιμοφρόνων στο έθνος των εθνικοφρόνων

Η συντηρητική σκέψη στην Ελλάδα 1922-1967
Εκδότης:
Σαββάλας
Έτος:
2006
ISBN:
9789604490714
Σελίδες:
325
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Από τον λαό των νομιμοφρόνων στο έθνος των εθνικοφρόνων
Τιμή εκδότη:€19,70
Η τιμή μας: €17,73
Από τον λαό των νομιμοφρόνων στο έθνος των εθνικοφρόνων
Η συντηρητική σκέψη στην Ελλάδα, παρά το προφανές ειδικό της βάρος στην πολυκύμαντη ιστορία της χώρας, έχει ελάχιστα μελετηθεί. Στο νέο της βιβλίο η Δέσποινα Παπαδημητρίου συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το κενό· αναλύει και παρουσιάζει τις συντεταγμένες της συντηρητικής σκέψης από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών.
Στηριγμένο σε πρωτογενές υλικό του αθηναϊκού τύπου της περιόδου 1922-1967 το βιβλίο παρακολουθεί τα περιεχόμενα και τις μεταλλάξεις της σκέψης που νομιμοποίησε τις ηγεμονικές πολιτικές ολόκληρης της περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, με ενάργεια και σαφήνεια η Παπαδημητρίου δείχνει το πώς οι «νομιμόφρονες» αντιβενιζελικοί κατάφεραν μέσα από την καταγγελία του βενιζελικού έθνους να κατασκευάσουν την έννοια του «λαού των νομιμοφρόνων». Έννοια η οποία παρά το γεγονός ότι αντιπαραβαλλόταν με το ιδεολόγημα των «πραγματικών Ελλήνων» που εμφανίζεται τις παραμονές της Μεταξικής Δικτατορίας αποτέλεσε τη γέφυρα με την εθνικοφροσύνη και τον αντικομμουνισμό του μετεμφυλιακού κράτους. Η Παπαδημητρίου με διεισδυτικότητα αποκαλύπτει τις αντινομίες του «έθνους των εθνικοφρόνων», οι οποίες δεν εμπόδισαν την οικοδόμηση μιας ιδιότυπης ταυτότητας «δεξιού», η οποία όμως κατάφερε να συμπλεύσει με το σύστημα αξιών της Δύσης.
Με τεκμηρίωση που εντυπωσιάζει αλλά δεν κουράζει, το βιβλίο περιλαμβάνει 16 σελίδες με φωτογραφίες χαρακτηριστικών ντοκουμέντων, έναν εξαντλητικό κατάλογο πηγών, μαρτυριών και βιβλιογραφίας, καθώς και πλήρη ευρετήρια (θεματικά και ονομάτων).
Τίτλος βιβλίου:Από τον λαό των νομιμοφρόνων στο έθνος των εθνικοφρόνων
Υπότιτλος βιβλίου:Η συντηρητική σκέψη στην Ελλάδα 1922-1967
Εκδότης:Σαββάλας
Συντελεστές βιβλίου:Παπαδημητρίου, Δέσποινα Ι. (Συγγραφέας)
Σπουρδαλάκης, Μιχάλης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789604490714
Σειρά εκδότη:Κοινωνικές Επιστήμες=Social Sciences
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2006
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες