Τα χαμένα παιδιά μας

Μικρή μελέτη για το χάσμα των γενεών
Εκδότης:
Πόλις
Έτος:
2006
ISBN:
9789604351237
Σελίδες:
249
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Τα χαμένα παιδιά μας
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Τα χαμένα παιδιά μας
Στο τολμηρό δοκίμιό της, η Γαλλίδα εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος Νατάσα Πολονύ ξεκινά από μια διαπίστωση. Στις μέρες μας πολλοί προοδευτικοί αριστεροί και φιλελεύθεροι δεξιοί έχουν ταυτόσημες απόψεις για την εκπαίδευση, οι οποίες συνιστούν πλέον τη βάση της εκπαιδευτικής πολιτικής των περισσοτέρων κυβερνήσεων τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς. Οι απόψεις αυτές, θαυμάζοντας τους νέους, διακηρύσσοντας την πίστη τους στο καινούργιο και το μοντέρνο, προπαγανδίζοντας την κινητικότητα και λατρεύοντας το εφήμερο, υπηρετούν μια χρησιμοθηρική και οικονομικίστικη ιδεολογία.
Η ιδεολογία αυτή στερεί τους νέους από την πολύτιμη κληρονομιά που συγκροτούσαν τα κλασικά γράμματα, η μέριμνα για τη λογική και τη γλώσσα, η επαφή με τα σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα, αλλά και οι αφηγήσεις, οι αξίες, οι κώδικες που δημιούργησαν τον πολιτισμό μας και που μεταδίδονταν από τις παλιότερες γενιές.
Το αποτέλεσμα είναι, ότι ενώ δεν θίγονται οι ελίτ, τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα καταδικάζονται σε πολιτιστική υστέρηση η οποία αποδυναμώνει τη δημοκρατία, παραβιάζει την αρχή της ισότητας, απειλεί την κοινωνική και οικονομική συνοχή και περιορίζει την ανέλιξή τους.
Τίτλος βιβλίου:Τα χαμένα παιδιά μας
Υπότιτλος βιβλίου:Μικρή μελέτη για το χάσμα των γενεών
Τίτλος πρωτότυπου:Nos enfants gâchés: Petit traité sur la fracture générationnelle
Εκδότης:Πόλις
Συντελεστές βιβλίου:Polony, Natacha (Συγγραφέας)
Σκούρα, Ξένια (Μεταφραστής)
Τουλάτου, Δήμητρα (Επιμελητής)
ISBN:9789604351237
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2006
Σημείωση:Πρόλογος: Σταύρος Ζουμπουλάκης
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θεωρητικές > Παιδαγωγική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες