Τα παπούτσια του Van Gogh

3+1 κείμενα
Εκδότης:
Άγρα
Έτος:
2006
ISBN:
9789603256533
Σελίδες:
127
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Τα παπούτσια του Van Gogh
Τιμή εκδότη:€12,32
Η τιμή μας: €11,09
στο καλάθι
Τα παπούτσια του Van Gogh
Ένας Γερμανός φιλόσοφος, ο Martin Heidegger, βλέπει έναν πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Van Gogh που απεικονίζει ένα ζευγάρι παπούτσια. Ο πίνακας τον εντυπωσιάζει και του αφιερώνει ένα εκτενές σχόλιο. Ένας Αμερικανός ιστορικός τέχνης, ο Meyer Schapiro, διαβάζει το σχόλιο του φιλοσόφου και διατυπώνει γραπτώς τις αντιρρήσεις του. Ένας Γάλλος φιλόσοφος, ο Jacques Derrida, διαφωνεί και με τους δύο, προχωρεί σε μια συγκριτική ανάγνωση των θέσεών τους και συγγράφει επ' αυτού ένα δοκίμιο. Τέλος ο Αμερικανός ιστορικός, ο Σαπίρο, επανέρχεται -έχοντας υπόψη του, χωρίς να το ομολογεί, την κριτική του Ντερριντά κι αφού ο Χάιντεγκερ δεν υπάρχει πια- τεκμηριώνοντας περαιτέρω την άποψή του. Σε αυτά τα (3+1) κείμενα δεν απηχούνται μόνο τρεις διαφορετικές θέσεις (η ερμηνευτική φαινομενολογία, η κοινωνική ιστορία της τέχνης και η αποδόμηση).
Εδώ, με αφορμή ένα έργο τέχνης, συγκρούονται κυρίως -καλύπτοντας όλο το φάσμα της νεωτερικής και της μετανεωτερικής εποχής- τρεις διαφορετικές αντιλήψεις για την ιστορία: μια μεταφυσική του νοήματος, που συμβαδίζει με τον μεσοπολεμικό ολοκληρωτισμό, μια ανάγκη για την πολιτική ερμηνεία των φαινομένων, έσχατος σπασμός του αιτήματος για κοινωνική απελευθέρωση του όψιμου μεταπολέμου, και μια αγχώδης παραπομπή στη σημερινή αδυναμία ορισμού του ενεργού υποκειμένου. Αυτή η σύγκρουση, που διατυπώνεται εδώ με αριστοτεχνικούς όρους, κάνει την ανάγνωση τούτων των κειμένων όχι μόνο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλά και άκρως επίκαιρη.
Τίτλος βιβλίου:Τα παπούτσια του Van Gogh
Υπότιτλος βιβλίου:3+1 κείμενα
Τίτλος πρωτότυπου:Der Ursprung des Kunstwerkes. The Still Life as a Personal Object: A Note on Heidegger and Van Gogh. Further Notes on Heidegger and Van Gogh. Restitution de la vérité en peinture.
Εκδότης:Άγρα
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Heidegger, Martin, 1889-1976 (Συγγραφέας)
Schapiro, Meyer (Συγγραφέας)
Derrida, Jacques, 1930-2004 (Συγγραφέας)
Τζαβάρας, Γιάννης Γ., 1950- (Μεταφραστής)
Αργυροπούλου, Γιώτα, μεταφράστρια (Μεταφραστής)
Δασκαλοθανάσης Νίκος (Μεταφραστής)
Δασκαλοθανάσης Νίκος (Επιμελητής)
ISBN:9789603256533
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2006
Σημείωση:Εισαγωγή: Νίκος Δασκαλοθανάσης.
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες