Το μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού

Εκδότης:
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Έτος:
2006
ISBN:
9789602440858
Σελίδες:
253
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Το μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού
Το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το μεγαλύτερο κτίριο της χώρας, δεσπόζει με τον επιβλητικό όγκο του στο κέντρο της Αθήνας για περισσότερο από 60 χρόνια.
Ο σχεδιασμός του αποτέλεσε αντικείμενο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (1926), στον οποίο το Α΄ βραβείο κέρδισε η μελέτη των αρχιτεκτόνων Β. Κασσάνδρα και Λ. Μπόνη, αποφοίτων της Ecole des Beaux Arts του Παρισιού. Το Μέγαρο άρχισε να κτίζεται το 1927 και ολοκληρώθηκε το 1939, με την αποπεράτωση της πτέρυγας της οδού Πανεπιστημίου.
Τα πρώτα καταστήματα πολυτελείας της χώρας, αλλά και χώροι όπως το κινηματοθέατρο "Παλλάς", το νυχτερινό κέντρο "Μαξίμ", το καφέ "Μπραζίλιαν", τα ζαχαροπλαστεία Ζώναρς και Φλόκα, θα αποτελέσουν δημοφιλείς τόπους κοινωνικών συναθροίσεων και αναψυχής της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής Αθήνας.
Η έκδοση αυτή φιλοδοξεί να παρουσιάσει την ιστορία του κτιρίου, εστιάζοντας στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής, στην αρχιτεκτονική, στους δημιουργούς, στις οικοδομικές φάσεις, στις χρήσεις που το ανέδειξαν σε σημείο αναφοράς της οικονομικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της πρωτεύουσας.
Το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ανακαινισμένο, αναμένεται να αποτελέσει εκ νέου ισχυρό πόλο έλξης για τους κατοίκους της πόλης, το ιστορικό κέντρο της οποίας σύντομα θα κοσμεί και πάλι με την παρουσία του.
Τίτλος βιβλίου:Το μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού
Εκδότης:Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Συντελεστές βιβλίου:Κολώνας, Βασίλης Σ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789602440858
Στοιχεία έκδοσης: 2006
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θετικές > Αρχιτεκτονικη, Τοπογραφία, Χαρτογραφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες