Μεταθυμικά

Άρθρα, εισηγήσεις και συνομιλίες 1999-2004
Εκδότης:
Ίνδικτος
Έτος:
2006
ISBN:
9789605182748
Σελίδες:
224
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Μεταθυμικά
Τιμή εκδότη:€17,00
Η τιμή μας: €15,30
στο καλάθι
Μεταθυμικά
Η πεποιημένη λέξη "μεταθυμικός" δηλώνει κατ’ αρχάς την κατάσταση που ακολουθεί μετά από μια έντονη ψυχική αναστάτωση. Ταυτοχρόνως, υποδηλώνει και μια ορισμένη διεργασία πνευματικής τάξεως, κατά την οποία το συγκεκριμένο ψυχικό πάθημα μετασχηματίζεται σε έναρθρο λόγο.
Μεταθυμικά λοιπόν είναι τα άρθρα και οι επιφυλλίδες που συγκεντρώνονται εδώ κατά χρονολογική σειρά και στη μορφή που δημοσιεύθηκαν στα κυριακάτικα φύλλα της "Καθημερινής" και της "Αυγής", κατά την περίοδο 1999-2004. Συμπεριλήφθηκαν επίσης δύο εισηγήσεις και, εκτός χρονικής ακολουθίας, δύο συνομιλίες της ίδιας περιόδου.

Ο Αντώνης Ζέρβας, σε μια χρονική περίοδο που σημαδεύεται από γεγονότα όπως ο βομβαρδισμός της Σερβίας, η 11η Σεπτεμβρίου, ο πόλεμος στο Ιράκ, ακόμα και οι Ολυμπιακοί αγώνες, διαπιστώνει πως "η Ιστορία άλλαξε συμπάθειες και αποφαίνεται ρητά πως οι μικροί λαοί δεν μπορούν πλέον να τρέφουν ιδιαίτερες εθνικές ιδέες και να καλλιεργούν ατιμωρητί ανάλογη ιδιοσυγκρασία".

Η επανάγνωση της παπαδιαμαντικής "Φόνισσας", τα "Στοιχειώδη σωματίδια" του Ουελμπέκ, ορισμένες ενσαρκώσεις της ελληνικότητας (Δεληγιάννης, Μακρυγιάννης, Σολωμός, Λορεντζάτος, κ.ά.) γίνονται τα εργαλεία του για να μας δείξει πως η μόνη αισιόδοξη προοπτική για έναν σύγχρονο ελληνικό τρόπο περνάει μέσα από την αξιοποίηση δύο βασικών μας συστατικών, που διαρκώς βρίσκονται εντός μας και μας καλούν να τα ανασύρουμε: τη "γλώσσα" και τη "διαρκή ερμηνεία του παρελθόντος μέσω της αναρώτησης".
Τίτλος βιβλίου:Μεταθυμικά
Υπότιτλος βιβλίου:Άρθρα, εισηγήσεις και συνομιλίες 1999-2004
Εκδότης:Ίνδικτος
Συντελεστές βιβλίου:Ζέρβας Αντώνης (Συγγραφέας)
ISBN:9789605182748
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2006
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Δοκίμιο
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > MME
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες