Η κατάσταση του κόσμου 2007

Το αστικό μας μέλλον
Εκδότης:
Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη
Έτος:
2007
ISBN:
9789608976306
Σελίδες:
334
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η κατάσταση του κόσμου 2007
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Η κατάσταση του κόσμου 2007
"Η κατάσταση του κόσμου 2007" του Ινστιτούτου Worldwatch ασχολείται με το παγκόσμιο πρόβλημα της εντεινόμενης αστικοποίησης και έχει τίτλο "Το αστικό μας μέλλον". Πρόκειται για μια διαδικασία με αλλεπάλληλες και αλληλοσυνδεόμενες επιπλοκές και επιπτώσεις επάνω στην ανθρώπινη υγεία, τη σταθερότητα της φύσης, την υγεία των αγροτικών οικοσυστημάτων, την επάρκεια των ζωτικής σημασίας πόρων, όπως το νερό και τα δάση, τη συλλογική ευημερία των κατοίκων των πόλεων, τη σταθερότητα των τοπικών οικονομιών (που απειλείται εξαιτίας της αποδημίας των νεότερων προς τις πόλεις) και στην παγκόσμια ενεργειακή οικονομία, ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα για την κλιματική αλλαγή, η οποία διογκώνεται δραματικά από τις νέες αστικοποιημένες μάζες.

Ενώ το 1950 η Νέα Υόρκη και το Τόκυο ήταν οι μόνες πόλεις με πάνω από δέκα εκατομμύρια κατοίκους, σήμερα υπάρχουν 20 μεγαπόλεις, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Καθώς οι πόλεις εξαπλώνονται και μεταμορφώνονται σε δύσκολα κυβερνούμενες μεγαλουπόλεις, μπορεί κανείς εύκολα να δει από το διάστημα το αποτύπωμα της επέκτασης τους. Πρόκειται για εστίες ρύπανσης και έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές της κλιματικής αλλαγής.

Αν και η αστικοποίηση έχει σταθεροποιηθεί στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή ήπειρο, με περίπου το 75% του πληθυσμού να ζει σε αστικές περιοχές, η Αφρική και η Ασία ετοιμάζονται για μεγάλες δημογραφικές αλλαγές. Εκεί, μόνο το 35% περίπου του πληθυσμού ζει σε πόλεις, ωστόσο προβλέπεται ότι αυτό το μέγεθος θα σκαρφαλώσει στο 50% μέχρι το 2030. Το αποτέλεσμα είναι ήδη εμφανές: χαοτικές αστικές επιφάνειες, γεμάτες από παραγκουπόλεις και νεόπτωχους. Επίσης, από τα 3 δισεκατομμύρια κατοίκους που ζουν σήμερα σε αστικές περιοχές, υπολογίζεται ότι 1 δισεκατομμύριο είναι κάτοικοι παραγκουπόλεων. Το χειρότερο είναι ότι, αν συνεχίσουμε σαν να μην τρέχει τίποτα, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί έως το 2030.

Υπάρχουν λύσεις; Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Worldwatch, το οποίο εκδίδει τις ετήσιες εκθέσεις του ανελλιπώς από το 1984, έχοντας επιτύχει το State of the World να είναι η περισσότερο αναγνώσιμη έκδοση στο χώρο της περιβαλλοντικής βιβλιοπαραγωγής διεθνώς, με την ανά χείρας έκδοση θέτει επί της τράπεζας της δημόσιας συζήτησης ορισμένα από τα μεγάλα και επείγοντα θέματα του κόσμου μας. Και παρά τις αρνητικές εξελίξεις ή στην καλύτερη περίπτωση την ακινησία, σε μια σειρά κρίσιμων δεικτών που αφορούν στην υγεία των φυσικών πόρων, τα δεδομένα του επιπέδου διαβίωσης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και τα ζητήματα της ασφάλειας, οι συγγραφείς του τόμου καταθέτουν βιώσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις για πολιτικές σε μεγάλη και μικρή κλίμακα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η υπόθεση της αντιστροφής της πορείας στην οποία βαδίζει σήμερα ο κόσμος βρίσκεται στα χέρια των ενεργών πολιτών. Εκείνων που κατανοούν ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα της ανθρωπότητας τον 21° αιώνα δεν είναι άλλο από το μεγα-κίνδυνο μιας μη αναστρέψιμης παγκόσμιας οικολογικής αποσταθεροποίησης.
Τίτλος βιβλίου:Η κατάσταση του κόσμου 2007
Υπότιτλος βιβλίου:Το αστικό μας μέλλον
Τίτλος πρωτότυπου:State of the World 2007: Our Urban Future
Εκδότης:Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη
Συντελεστές βιβλίου:Stephens, Carolyn (Συγγραφέας)
Chafe, Zoë (Συγγραφέας)
Flavin, Christopher (Συγγραφέας)
Halweil, Brian (Συγγραφέας)
Hughes, Kristen (Συγγραφέας)
Kenworthy, Jeff (Συγγραφέας)
Lena, Kai Lee (Συγγραφέας)
Mastny, Lisa (Συγγραφέας)
McGranahan, Gordon (Συγγραφέας)
Newman, Peter (Συγγραφέας)
Stair, Peter (Συγγραφέας)
Soots, Lena (Συγγραφέας)
Sawin, Janet (Συγγραφέας)
Satterthwaite, David (Συγγραφέας)
Roseland, Mark (Συγγραφέας)
Perlman, Janice (Συγγραφέας)
Nierenberg, Danielle (Συγγραφέας)
Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Προμπονάς, Μιχάλης (Επιμελητής)
Starke, Linda (Επιμελητής)
Ινστιτούτο Worldwatch (Φορέας)
ISBN:9789608976306
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2007
Σημείωση:Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Γιάννης Σχίζας.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Οικολογία-Περιβάλλον

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες