Του νησιού μου

Παραδόσεις της Κύθνου
Εκδότης:
Εν πλω
Έτος:
2007
ISBN:
9789606719134
Σελίδες:
188
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Του νησιού μου
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Του νησιού μου
[...] Πρόκειται, λοιπόν, για ένα μεγάλο σώμα παραδόσεων, που χαρτογραφούν και αποτυπώνουν την πλούσια λαϊκή παράδοση του μικρού αυτού κυκλαδίτικου νησιού.
Κι όπως συνήθως συμβαίνει στις νησιωτικές μας κοινωνίες, την στενότητα του τόπου αναπληρώνει η ευρύτητα της ιστορίας. Στις παραδόσεις αυτού του βιβλίου περιέχονται πολλές ιστορικές παραδόσεις, ανάμεσα στις οποίες ιδιαίτερη θέση, ποσοτικά και ποιοτικά, κατέχουν οι περί πειρατών παραδόσεις. Στα σύντομα αυτά αφηγήματα αποτυπώνεται με ενάργεια η λαϊκή προφορική μνήμη και η προφορική ιστορία της Κύθνου: παραμυθιακές και αγιολογικές καταβολές, ιστορίες με αφηγηματικούς πυρήνες που ανάγονται στα βυζαντινά χρόνια, ή ακόμη και στην ύστερη αρχαιότητα, αλλά και γεγονότα που αποτυπώθηκαν στη συλλογική μνήμη, πάντοτε μέσα από το πρίσμα της λαϊκής αφηγηματικότητας, και με τους κανόνες της προφορικής ιστορίας.
Αυτό σημαίνει, ότι συχνά πρόσωπα συγχέονται και γεγονότα συμφύρονται, ή ότι συχνότατα επεμβαίνει η μυθοπλαστική διάθεση του λαού, που αναμειγνύεται με την ιστορική αφήγηση. Συνεπώς, οι εδώ δημοσιευμένες παραδόσεις της Κύθνου μπορούν να αξιοποιηθούν από διάφορες ειδικότητες επιστημόνων και ερευνητών, υπό την προϋπόθεση της γνώσης των κανόνων που διέπουν τον λαϊκό έντεχνο αφηγηματικό λόγο.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Τίτλος βιβλίου:Του νησιού μου
Υπότιτλος βιβλίου:Παραδόσεις της Κύθνου
Εκδότης:Εν πλω
Συντελεστές βιβλίου:Βενετούλιας, Γιώργης (Συγγραφέας)
Σακκοπούλου, Καθλήν (Φωτογράφος)
ISBN:9789606719134
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2007
Σημείωση:Πρόλογος: Μανόλης Βαρβούνης.
Με την υποστήριξη του Δήμου Κύθνου
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες