Ανθρώπινα συστήματα και θεωρία του χάους

Διασυνδέσεις και αναδύσεις
Εκδότης:
Ατραπός
Έτος:
2007
ISBN:
9789604590247
Σελίδες:
227
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ανθρώπινα συστήματα και θεωρία του χάους
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Ανθρώπινα συστήματα και θεωρία του χάους
Τις τελευταίες δεκαετίες κυκλοφορούν στον ελληνικό χώρο σημαντικές εργασίες ξένων αλλά και Eλλήνων συγγραφέων σχετικά με πολύπλοκες θεωρίες ανάμεσα στις οποίες είναι και η θεωρία του χάους. Με τον τρόπο αυτό το νεοελληνικό αναγνωστικό κοινό έχει εξοικειωθεί με τη βασική ορολογία των θεωρίων του χάους και της πολυπλοκότητας κυρίως στα φυσικά και τεχνικά συστήματα. Από αυτή την πλευρά το παρόν βιβλίο δεν κομίζει κάτι διαφορετικό και νέο. Αντίθετα, εκείνο που δικαιολογεί την πρωτοτυπία του, είναι ο τρόπος που επιχειρεί τη διασύνδεσή τους, αλλά και την προσαρμογή τους στην καθημερινή εκπαιδευτική και όχι μόνο πραγματικότητα, φωτίζοντας με ένα νέο τρόπο καθημερινές διεργασίες που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στους τρόπους που λαμβάνουμε αποφάσεις, υιοθετούμε συμπεριφορές και εκδηλώνουμε τις καθημερινές πρακτικές μας στην οικογένεια, το σχολείο την επιχείρηση και γενικότερα στη ζωή μας.

Πώς όμως συνδέονται οι ελκυστές και οι Fractal δομές της θεωρίας του χάους με τη λήψη ανθρώπινων αποφάσεων σε κοινωνικό και ιστορικό επίπεδο; Ποια είναι η πρόκληση της συστημικής θεωρίας και πώς η θεωρία του χάους μπορεί να βοηθήσει; Είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ενσωματώσει την έννοια του χάους στους βασικούς μύθους και στις αντιλήψεις τους; Ποια αρχαία ελληνική φιλοσοφία αναδύεται στην επιφάνεια, υπό το φως αυτής της προσέγγισης; Πώς μπορεί να θεαθεί η συμπληρωματικότητα μεταξύ θετικών και κοινωνικών επιστημών; Ποιες συνέπειες απορρέουν για την ανθρώπινη νοημοσύνη, τη συγγραφή της ιστορίας και την αντιπαράθεση μεταξύ της ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας; Πώς μπορούμε να διασαφήσουμε τις έννοιες του πολιτισμού και της κουλτούρας; Ποια μπορεί να είναι η έννοια της "αληθούς" παιδείας και ποια εντέλει παιδαγωγική απαιτούν οι σημερινές πλανητικές συνθήκες που ως ανθρωπότητα έχουμε διαμορφώσει; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα διαπραγματεύονται συστηματικά και φωτίζονται από μια νέα οπτική.

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο έργο που στόχο έχει να συμβάλλει σε μια "εις βάθος κατανόηση" της σημερινής ανθρώπινης κατάστασης. Χρήσιμο για κάθε γονέα, εκπαιδευτικό- ερευνητή, υπάλληλο, επιχειρηματία και ευρύτερα πολίτη. Ιδιαίτερα δε αφορά όσες και όσους κατέχουν ή θα κατέχουν στο μέλλον ηγετικές θέσεις στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις επιχειρήσεις, στις τοπικές, εθνικές και διεθνείς οργανώσεις, στα πολιτικά κόμματα, στις κυβερνήσεις και αλλού. Ο συγγραφέας Νίκος Ζούκης είναι εκπαιδευτικός ερευνητής και υπηρετεί είκοσι και πλέον χρόνια στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από διάφορες θέσεις. Οι εμπειρίες και τα βιώματά του σε συνδυασμό με συνεχή έρευνα-δράση και τις μεταπτυχιακές σπουδές του, αποτέλεσαν τη βάση της σύλληψης και της σύνθεσης που επιχειρεί στο παρόν έργο. Εμφορείται από το αξίωμα μελέτα το παν το παν είναι "Ένα" (κατά αναλογία).
Τίτλος βιβλίου:Ανθρώπινα συστήματα και θεωρία του χάους
Υπότιτλος βιβλίου:Διασυνδέσεις και αναδύσεις
Εκδότης:Ατραπός
Συντελεστές βιβλίου:Ζούκης, Νίκος (Συγγραφέας)
ISBN:9789604590247
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2007
Κατηγορίες:Εκπαίδευση > Γενικά
Επιστήμες > Θεωρητικές > Παιδαγωγική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες