Εδεσματολόγιον Μακεδονίας

Αυθεντικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής: Έθιμα και παραδόσεις της μακεδονικής γης
Εκδότης:
Κοχλίας
Έτος:
2004
ISBN:
9789604370078
Σελίδες:
272
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Εδεσματολόγιον Μακεδονίας
Τιμή εκδότη:€34,90
Η τιμή μας: €31,41
στο καλάθι
Εδεσματολόγιον Μακεδονίας
Μακεδονία, ένα σημαντικό κομμάτι ελληνικής γης που γαλούχησε θρύλους και ήρωες, μύθους και πολιτισμούς. Ένα οδοιπορικό στις γεύσεις, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Μακεδονικής γης επιχειρεί αυτό το βιβλίο που καταδύεται στην ψυχή της Μακεδονίας και ξεκινά ένα ταξίδι από τις πηγές των Τεμπών, περνάει από τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Βέροια, τη Νάουσα και πάει βορειότερα. Καστοριά, Έδεσσα, Φλώρινα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη.
Παντού αναδύεται το κάλλος του πολιτισμού, οι μυρωδιές από τα υπέροχα φαγητά και γλυκά, η πνευματική ανάταση και η ιστορία των προγόνων μας. Το "Εδεσματολόγιον Μακεδονίας" είναι μια μικρή συνεισφορά στο εθνικό χρέος να διατηρήσουμε την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα.
Από τις πρώτες μορφές ζωής που ανακαλύφθηκαν στα χώματα της Μακεδονίας μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο, το Βυζάντιο και τους πρόσφυγες που ήρθαν από ξένους τόπους, η αρχή του βιβλίου επιχειρεί μια ιστορική και πολιτιστική διαδρομή. Και ακολουθούν οι γεύσεις: Σιρόν με μπασκιτάν και σκόρδο, βαρένικα με τυρί και κιμά, πιλάφι με κρόκο. Υπέροχες σούπες όπως μπορς, κρεατόσουπα και τραχανόσουπα. Κεφτεδάκια άρμη και σαρμάδες, χοιρινό με λιαστή ντομάτα και μπάτσο, τσομπλέκι, πάπια με πορτοκάλι, λαγός με κόκκινη σάλτσα και μανιτάρια. Σε κάθε νομό οι γεύσεις αλλάζουν, μεταλλάσσονται. Από τα κυρίως θεσπέσια πιάτα πάμε στα εδέσματα, τους μεζέδες. Σαλιγκάρια φούρνου, μάντζα και σπετσοφάι, παστουρμάς με αυγά. Πάσχα και Χριστούγεννα οι γεύσεις αλλάζουν, γίνονται πιο βαριές και μυρωδάτες. Εκπληκτικά αρτοποιήματα και πίτες συνεχίζουν την περιήγησή μας, μπομποτόπιτα, και πίτα με κιμά, μανιταρόπιτα και στριφτή, παραδοσιακή μπουγάτσα.
Φτάνοντας στα θαλασσινά θα δοκιμάσουμε εκτός των άλλων, φρικασέ με γαρίδες, σουπιές γιαχνί, μύδια αχνιστά, σολομό στο φούρνο, ενώ στη συνέχεια κατηφορίζουμε στα γλυκά.
Ρεβανί και τρίγωνα, ροξάκια και ασουρέ, σεκέρ παρέ, βεζίρ παρμάκ μάς μεθάνε με τις θεσπέσιες γεύσεις τους, ενώ τα γλυκά του κουταλιού όπως το τριαντάφυλλο, το κυδώνι, το σταφύλι, το καρπούζι και το φιρίκι μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.
Τέλος τα χειροποίητα λικέρ θα μας ανεβάσουν τη διάθεση και θα κλείσουν την περιπλάνησή μας στον τόπο των αυθεντικών γεύσεων, των παραδόσεων και των εθίμων που πρέπει να κρατήσουμε και να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές.
Τίτλος βιβλίου:Εδεσματολόγιον Μακεδονίας
Υπότιτλος βιβλίου:Αυθεντικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής: Έθιμα και παραδόσεις της μακεδονικής γης
Εκδότης:Κοχλίας
Συντελεστές βιβλίου:Γρηγοριάδου, Έφη (Συγγραφέας)
Σαραντόπουλος, Γιάννης (Επιμελητής)
ISBN:9789604370078
Σειρά εκδότη:Γεύσεις
Στοιχεία έκδοσης: 2004
Κατηγορίες:Μαγειρική > Παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική
Μαγειρική > Ζαχαροπλαστική
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες